Bár manapság remek tofukrémeket lehet kapni, sőt sok helyen árulnak selyemtofut is, amely botmixerrel megdolgozva szinte mascarpone-állagúvá áll össze, valójában rengeteg módszer létezik a kiváltására. Sokan nem is tudják, mekkora ajándék, amikor a hűtőben nyitva felejtett konzerves kókuszkrém teteje megkeményedik: ilyenkor egyesek barbár módon össszekeverik, ne adj’ Isten kidobják – pedig ez a sűrű fehér paszta tökéletes krémek, szószok készítésére, sőt tejföl, vagy akár tejszínhab helyettesítésére is.
Hozzávalók 1 adag
- 1.00 csepp ecet
- citromlé
- só
- bors
- 1.00 gerezd zúzott fokhagyma
Elkészítés
- Az összetevőket egyszerűen csak kikeverem. Ha komolyabb mennyiséget készítek, és nincs a háznál annyi kókuszkonzerv, amennyire szükség lenne, az alábbiakat turmixolom össze: 1 marék kesudió, 1 ek. olívaolaj, só, bors, ½ citrom leve.
- Amikor fűszeresebb ízre vágyom, 1 kávéskanál mustárt, a sajtosabb íz kedvéért pedig szárított élesztőpelyhet is belekeverek. És ha mégis adódik egy kis tofukrém, a fenti verziók bármelyikét remekül lehet keverni, variálni, duzzasztani vele.
Krumpli- és káposztasalátához, reszelt sárgarépasalátához aszalt gyümölcsökkel keverve, magyaros uborkasalátához, sőt akár tzatzikihez is kiváló. Remekül passzol hozzá az apróra vágott zellerszár, a petrezselyem vagy a kapor.