1. Receptjeim
  2. Minden nap ünnepnap
  3. Vega vadas zsemlyegombóccal

Vega vadas zsemlyegombóccal

  • Elkészítési idő:
    50 perc
  • Kalória:
    752 kcal
  • Protein:
    20 g
  • Zsírtartalom:
    32 g
  • Szénhidrát:
    88 g

Valamikor réges-régen volt egy falatozó a Római part közelében, a Vörös Hadsereg útján. Finom Falatok volt a becsületes neve, de ezt papa évtizedeken át képtelen volt megjegyezni, ezért aztán időnként így szólt: „Nem megyünk el a Jó Étvágyat büfébe egy főzelékre?” Persze tulajdonképpen hívhatták volna akár Lunáris Prizmának is, mert a lényeget nem a név, hanem az íz jelentette... Marika főztje. Marikának hívták a konyhásasszonyt, aki a bablevestől a tökfőzeléken át a palacsintáig mindent csodásan készített. Az egyik kedvenc fogásom a vadas volt. Imádtam a krémes, milliónyi ízben gazdag szószt és a szürreális állagú zsemlyegombócokat. Már arra sem emlékszem, mikor ettem utoljára egy közepesen jó vadast, igazán mennyeit viszont biztosan a Jó Étvá... akarom mondani, a Finom Falatokban. Ezért aztán, amikor egyik reggel azzal a leküzdhetetlen vággyal ébredtem, hogy nekem vadast kell ennem, nem teketóriáztam, és összedobtam egy vega verziót, amelyre – hiszem – még Marika is büszke lenne.

Hozzávalók 1 adag

  • 0.50 csomag szejtán (100 g)
  • 2.00 ek. olívaolaj
  • 0.50 fej vöröshagyma
  • 1.00 kisebb sárgarépa
  • 1.00 kisebb fehérrépa
  • 0.50 db zellergumó
  • 1.00 db alma
  • 1.00 gerezd fokhagyma
  • 1.00 kis babérlevél
  • bors
  • 1.00 kk. édespaprika
  • 1.00 ici-pici csipet szegfűszeg-szerencsendió-fahéj keverék
  • pár csepp ételecet
  • 0.50 kk. magos mustár

A zsemlegombóchoz:

  • 1.00 kis szem krumpli
  • 1.00 szelet kenyér
  • friss petrezselyem és zsálya
  • 1.00 púpozott kk. csicseriborsóliszt

Elkészítés

  1. A zöldségeket szépen felaprítom, ami pedig feltétlenül hámozást igényel – mint mondjuk a zeller –, azt megskalpolom. A szejtánt – ha nem eleve darabokban érkezett – ½ cm-es szeletekre vágom.
  2. Fogok egy jókora serpenyőt, felhevítek benne pár löttyintésnyi olívaolajat, ráküldöm a fokhagymát és a hagymát sóval-borssal, majd kisütöm a szejtánszeleteket mindkét oldalukon, mintha csak húst sütnék. A kész szeleteket egy tányérra pakolom.
  3. Pótolom az olívaolajat, rádobom a fűszereket, majd ha már ismét serceg, mehetnek a zöldségek is. Alaposan összekavirnyászom őket, hogy mindenhová jusson az étel sava-borsából, majd ráhelyezem a szejtánszeleteket a zöldségágyra, fakanállal pakolok rájuk pár kupac répát, miegymást, és fedő alatt, alacsony-közepes lángon 1,5 órán át főzöm, időről időre megkevergetve.
  4. Amíg az ízek tökéletesen összeérnek, elkészítem a zsemlyegombócokat. Egy lábosban vizet forralok, és ha már lobog, belezuttyantom a krumplit, amelyet egészen puhára kell főzni. A krumpli megpuhulásának varázslatos pillanatáig előkészítem a gombóc többi összetevőjét: a kenyeret apró krutonokra darabolom, és egy kis olívaolajon megpirítom őket sóval-borssal, majd apróra vágok 1 marék petrezselymet és 3-4 zsályalevelet. Miután leszűrtem a krumplit, botmixer nevű varázspálcámmal pürévé változtatom. Belelapátolom a kanálnyi lisztet, majd ismét használom a botmixert, és ha már homogén masszát alkot, hozzáküldöm a krutonokat és a zöldfűszereket. Vizet forralok egy nagy lábosban, és amikor lobog, vizes kézzel gombóckákat formázok a masszából, majd bedobom őket a fazékba. Akkor vannak készen, amikor felbukkannak a víz színén – ekkor kihalászom, tányérra teszem és letakarom őket egy alufóliával.
  5. Ha letelt az 1,5 óra, óvatosan kiemelem a szejtánszeleteket a szétfőtt zöldségek közül, majd a varázslatos botmixerrel pépesítem a szószt. Ha kész, hozzákanalazom a mustárt és az ecetet, és facsarok bele pár csepp citromlevet.
  6. Visszapakolom a serpenyőbe a szejtánt, és betakarom a mesésen illatozó vadas szósszal, majd a gombóckákat is átemelem. Készen is vagyunk! Hát nem hihetetlen, hogy ezt nem Marika főzte?