A humuszkészítésnél már esett szó róla, hogy őrölt szezámmag nélkül nem élet az élet, most pedig meggyőződhetünk arról is, hogy csicseriborsó sem kell hozzá. Tahini bioboltokban és közel-keleti (arab, izraeli) élelmiszerboltokban kapható.
Hozzávalók 1 adag
- 0.50 levesecsésze tahnini
- 2.00 gerezd fokhagyma préselve/reszelve
- 1.00 löttyintés olívaolaj
- 1.00 db citrom leve
- só
- bors (a durvára tört fekete bors a legjobb választás)
Elkészítés
- A keveréket felengedem feleannyi vízzel, mint amennyi tahinit használtam, és erőteljes mozdulatokkal keverni kezdem.
- Előbb megkeményedik, majd könnyű habbá változik. Ha továbbra is túl durva, adok hozzá még vizet, de csak apránként, nehogy túlságosan felhíguljon.
- A tahinit mindig variálhatom, ha olyanom van: apríthatok bele petrezselymet vagy korianderzöldet, de akár újhagymát is. A kedvenc tahini-kiegészítőm a savanykás, sötétlila, szumák nevű fűszer, amelyhez itthon török fűszerboltokban lehet hozzájutni.
- Felszeletelek pár uborkát, répát, paradicsomot, zellerszárat és csemegeuborkát, és kezdődhet a tunkoló parti!