Amikor kamaszkoromban szerelmes voltam Victoria Beckhambe, egyszer azt olvastam róla, hogy nyers diétán él. Nos, el kell mondanom, hogy sok mindent megtettem, amit Posh stílusa diktált – viseltem túlméretezett baseball sapkát, lebiggyesztettem az alsó ajkamat és igyekeztem brit akcentussal beszélni –, de a nyers koszt fogyasztásába nem voltam hajlandó belemenni. Mindennek van határa. Most, tíz évvel később viszont végre megértettem, amit Posh már akkor értett: a nyers étek valami elképesztően menő cucc. És itt most nem nyers répaszeletekre meg krumplira kell gondolni – a nyers ételek sokszínűségének, változatos ízeinek és számtalanféle elkészítésének ugyanis csak az ember képzelete szabhat határt. Még mielőtt rátérnék a receptre, szeretném egy kicsit magasztalni a nyers étkezés csodáját. Nyugi, nem holmi new age guruszöveget vágok le – tisztán tudományos alapon állítom, hogy a sütés-főzés oly mértékben árt a zöldségek vitamintartalmának, hogy az esetek nagy részében a fontos tápanyagok 90-95%-a elvész. Ha az ember legalább heti kétszer nyers kosztot eszik, annyira feldobja a szervezete energiaszintjét, hogy hirtelenjében kedve támad átrendezni a lakást. Emellett zseniális módszer arra, hogy visszaszoktassuk a gyomrot az egészséges teltségérzetre. A főtt, agyonpreparált fogások úgy etetik magukat, hogy észre sem vesszük evés közben: pont háromszor annyit ettünk, mint amennyi jólesne. A nyers finomságok minden egyes falatkája minimum egy perc gyönyör – egy igencsak szókimondó barátnőm, Yolana erre azt mondaná: „Parti van a számban, és mindenki meg van híva!”
Ehhez a recepthez szükség lesz egy jó konyhai robotgépre: a sima botmixer most nem elég, és az sem baj, ha van az embernek egy gyümölcscentrifugája.
Hozzávalók 1 adag
A gombócokhoz:
- 1.00 szem édesburgonya vagy ½ kis sütőtök
- 1.00 szem karalábé
- 1.00 szál sárgarépa
- 1.00 marék földimogyoró
- 1.00 marék aszalt áfonya
- só
- őrölt bors
- szerecsendió
- római kömény
- koriandermag
A mártáshoz:
- 2.00 szem cékla
- 1.00 ujjnyi gyömbér
- 0.50 tk. torma
- 1.00 tk. szójaszósz
- snidling
- újhagyma
- korianderzöld
Elkészítés
- A sütőt előmelegítem 40 fokra – a nyersételkészítés során ez a maximum megengedett hőmérséklet, így a vitaminok nem károsodnak, viszont az étel meleg lesz.
- A zöldségeket meghámozom, az édesburgonyát vagy sütőtököt, illetve a sárgarépát és a karalábét apróbb darabokra vágom, a mixerbe dobom a mogyoróval együtt, és megfűszerezem – eleinte csak mindenből 1 csipetnyit, aztán majd meglátjuk. Addig darálom őket, amíg körözöttállagú, gombóccá gyúrható masszát nem kapok.
- A masszába keverem az áfonyabogyókat, majd egy újabb alapos átgyúrás után gombócokat formázok belőlük.
- Ha van gyümölcscentrifuga, kipréselem a céklák és a gyömbér ½-ének levét, a másik ½-üket a turmixgépbe dobom – a céklalevet és céklapürét pedig selymes mártássá keverem a maradék fűszerekkel, a szójaszósszal és a tormával. Ha nincs centrifuga, akkor erre is a turmixgépet használom – ez esetben vízzel kell lazítani a mártást, így több fűszer, és egy kicsit több mogyoróvaj és szójaszósz jár neki.
- A mártást egy sütőtál aljára öntöm, ráhelyezem a gombócokat, 20 percre a meleg sütőbe tolom, majd zöldfűszerekkel megszórva tálalom. Szerintem semmiféle köret nem hiányzik mellé – a magas tápanyagtartalom miatt valahogy sokkal lassabban eszi az ember, és jóval hamarabb eltelít – de azért, teszem azt, egy lila hagymás paradicsomsalátára nem mondanék nemet...