1. Receptjeim
  2. Szabad a lábos!
  3. Multikulti noodle bár

Multikulti noodle bár

  • Gyors
  • Elkészítési idő:
    15 perc
  • Kalória:
    932 kcal
  • Protein:
    26 g
  • Zsírtartalom:
    47 g
  • Szénhidrát:
    89 g

A „nincs időm főzni” magyarul azt jelenti, „nincs kedvem főzni”, de ezzel nincs is semmi gond, mind vagyunk így néha. Például költözés során, mint mi. Az elmúlt napjainkat dobozrengetegek nyomasztó árnyékában töltöttük, így aztán nem sok energiám maradt konyhatündérkedni. Ennek ellenére úgy döntöttem: ideje rácáfolni arra a tévhitre, hogy ha az ember nagyjából tíz percet szándékszik a konyhában tölteni, akkor zéró esélye van vacsorát készíteni. Olyannyira, hogy ezzel a trükkel még vendégváró vacsora is rittyenthető, minimális idő- és energiabefektetéssel.

Az inspirációt egy múlt heti esküvő adta, ahol az érkező vendégeket egy noodle stand fogadta – a noodle-re pedig autentikus kínai szószt és friss zöldségeket kanalazhattak maguknak a vendégek. Arra gondoltam: főzök egy nagy adag noodle-t, és készítek hozzá háromféle szószt. Mivel a noodle még a pastánál is rövidebb alatt fő meg, ezért nyers feltétekkel tálaltam: amíg megpuhul a tészta, fel is szeleteltem a zöldségeket. Tízperces meló a konyhában – végtelen világ körüli utazás az asztalnál.

A noodle Ázsia válasza a tésztára, tojásmentesen készül, és általában kevesebb szénhidrát és több protein van benne, mint az olasz durumtésztákban. Ázsiai boltokban, hipermarketek nemzetközi polcain bújkál, találunk belőle spenótosat, sötőtököset, paradicsomosat és persze simát is. Mindegyiken fel van tüntetve a főzési instrukció és idő, rendszerint forró vízbe kell dobni, és három perc alatt készre fő. Überlusta napokra van olyan noodle is, amit csak meleg vízbe kell tenni, és magától megpuhul pár perc alatt. Bármily bizarrul hangzik, én már próbáltam, és tanúsíthatom, működik.

Hozzávalók 1 adag

  • 1.00 marék noodle (kb. 150 g) Amíg felforr a víz és megfő a noodle, jöhetnek a feltétek...

Hamis olasz „pasta”

  • olívaolaj
  • bors
  • 1.00 gerezd fokhagyma
  • 1.00 db paradicsom (1 nagyobb vagy 2 kisebb)
  • 1.00 marék magozott fekete olívabogyó
  • 1.00 marék friss bazsalikom cafatokra tépkedve

Kókusztejes

  • kókuszolaj
  • 3.00 ek. kókuszkrém vagy kókusztej/porrá őrölt kókuszreszelék ½ csésze vízzel elkeverve
  • bors
  • 1.00 db cukkini
  • 1.00 csésze fagyasztott zölborsó a csap alatt kiovasztva, de amúgy a konzerv is jó
  • 1.00 marék sós mogyoró
  • 0.50 db citrom
  • 1.00 ek. currypor vagy zöld currypaszta (lehet koriandermag, római kömény és kurkuma keveréke is)
  • 1.00 ujjhegynyi gyömbér vagy 1 kávéskanál szárított gyömbérpor
  • 1.00 db kaliforniai paprika
  • 1.00 ek. szójaszósz

„Sarki kínais”, „kicit ciposz” noodle friss zöldségekkel

  • 2.00 ek. olívaolaj
  • 2.00 ek. szójaszósz
  • 1.00 szem paradicsom
  • 1.00 gerezd fokhagyma
  • 1.00 kk. csiliszósz vagy pár csepp Tabasco/1 csipet szárított csili
  • 1.00 szál sárgarépa
  • 1.00 szál újhagyma
  • 1.00 ek. szezámmag
  • 1.00 ek. tökmag

Elkészítés

Hamis olasz „pasta” változat

  1. A paradicsomokat félbevágom, és a sajtreszelő nagylukú oldalán egy tálba reszelem a belsejét, mígnem csak a héj marad a kezemben. Ezt sózom, borsozom, belepréselem a fokhagymát, meglocsolom olívaolajjal, és egyszerűen beledobálom az olívabogyókat, majd körbepakolom a bazsalikomcafatokkal. A hamis Versace táska az Ecserin kispista ehhez az olasz tésztafogás-hamisításhoz képest.

Kókusztejes

  1. A kókuszkrémet egy kistálba pakolom, sózom és borsozom, belepréselem a citrom levét, belereszelem a gyömbért, és beleszórom a curryport. Kerülhet bele pár löttyintésnyi olívaolaj is.
  2. Alaposan összekeverem, majd a tetejére csepegtetem a szójaszószt.
  3. Mellé egy kistányérra halmozom a vékony szeletekre vágott cukkinit – mert a közhiedelemmel ellentétben nyersen is finom – és a paprikát, majd megszórom a sós mogyoróval.
  4. Mellé pakolom a zöldborsót is – mindenki annyit szór a currykrémre, amennyit kíván.

„Sarki kínais”, „kicit ciposz” noodle friss zöldségekkel

  1. A paradicsommal az olasz tésztaimitációhoz hasonlóan járok el, majd a pink pépbe öntöm a szójaszószt és az olívaolajat, belepréselem a fokhagymát, illetve belekerülhet a csiliszósz is. Egyébként – ha még maradt – ennek is jót tesz egy kis friss gyömbérreszelék.
  2. A kistányérra mehet a vékony karikákra vágott sárgarépa és újhagyma, mellé pedig a szezámmag és a tökmag – szórjon belőlük mindenki kevére.