„Remekül hűsít és hatékonyan elveszi az édesség utáni tomboló, folyamatos és szukcesszív éhségemet” – írja mesés mentaszörpreceptjében Vásárhelyi Tomi barátom mamája, és mi tagadás, szívemből szól. A könyvbemutatóm kapcsán Magyarországon töltött idő alatt Éva bodza- és mentaszörpjei jelentették számomra a hazalátogatás fénypontját. Tomi anyukája Alsónémedin lakik, ami nekem (városi gyerekként) valóságos mesefalu. Lehet bokáig sárba merülve baktatni a kutyusokkal a mezőkön, nagyokat aludni jóbarátom egykori gyerekszobájában, és (ami a legjobb) belekóstolni a házi lekvárokba, szörpökbe és szószokba. De a legnagyobb buli Tomi-mama konyhájában a fergeteges mentaszörp, amelyet Tel Avivba érve nem haboztam azon nyomban elkészíteni. Íme, az én változatom! Mivel csak akkor érdemes nekiállni, ha jó sokat készít belőle az ember, olyan mennyiségeket adok meg, hogy egy jó nagy üvegnyi szirupot nyerhessünk a pepecselésből – nem mintha olyan komplikált volna…
Hozzávalók 1 kb. 1,5 literes üveghez
- 1.00 db citrom
- 1.00 db lime
- 0.50 kg cukor (lehet nyírfa-/kókuszcukor is, de attól sötétebb lesz a szörp színe)
- 2.00 marék friss mentalevél vagy bodzavirág
Elkészítés
- Felforralok két l vizet 1 citrom lereszelt héjával és ½ kg cukorral.
- Ha már nagyjából kihűlt, beledobok 2 marék összetépkedett friss mentalevelet vagy bodzavirágot, ráfacsarom 1 lime és 1 citrom levét, majd beteszem a hűtőbe legalább 24 órára.
- Előkapok egy lábost, ráteszek egy konyhai szitát, átöntöm rajta a szörpöt, majd a frissítő szirupot egy tölcsér segítségével betessékelem a csinos csatos üvegekbe.
- A házi szörpöt 1 rész szörp, 4 rész víz arányban hígítom – szódával vagy buborékos ásványvízzel szeretem a legjobban. Így, tartósítószer nélkül is eláll egy hétig... de nem fog addig megmaradni ebben a rekkenő hőségben, az tuti.
Extra tipp: Felhasználható szirupként házi Mojito készítésekor, sőt cukor helyett teába is lehet csepegtetni belőle!