1. Receptjeim
  2. Minden nap ünnepnap
  3. Malai kofta – indiai „sajtgolyók” paradicsomos kesudiómártásban

Malai kofta – indiai „sajtgolyók” paradicsomos kesudiómártásban

  • Fehérjedús
  • Gluténmentes
  • Rostban gazdag
  • Elkészítési idő:
    40 perc
  • Kalória:
    966 kcal
  • Protein:
    36 g
  • Zsírtartalom:
    43 g
  • Szénhidrát:
    98 g

Hémangi Dévi Dászi barátném hozzám hasonlóan rajong a vega konyháért: éveken át élt a magyarországi Krisna-völgyben, ahol biokertekben termelt friss zöldségek és gyümölcsök csábítják a főzés szerelmeseit. Mostanság Budapesten lakik, és szakácskönyvírás mellett főzőtanfolyamokat is vezet. Mikor beleolvastam Hémangi könyvébe, hamar világossá vált: az Ízek, imák, India jóval több, mint egyszerű receptgyűjtemény. A csodálatos vegetáriánus ételek elkészítése közben Hémangi történetein keresztül beutazhatjuk a mesés Kelet titokzatos tájait, és belekóstolhatunk mindannyiunk legfontosabb táplálékába, a spiritualitásba is. Amint ő írja: „Számomra a főzés a múlt, a jelen és a jövő. Egy mély meditáció, szeretetnyelvünk kifejezése. Különösen igaz ez az indiai konyhára, ahol a sistergő olajban piruló fűszerek felcsapó illata, az ínycsiklandozó ételek látványa, a szín- és ízkavalkád rabul ejtik érzékszerveimet, fogva tartják az elmémet, és elrepítenek egy másik világba, túl az idő és a tér horizontjain... „ És mivel magam is hiszek benne, hogy a finom étel olyan, mint a boldogság – csak akkor az igazi, ha megoszthatjuk valakivel, akit szeretünk –, kapva kaptam az alkalmon, hogy az olvasókkal is megismertessem Hémangi egyik recepjét – kicsit kristófosított változatban.

Hozzávalók 2 főre

A gombóchoz:

  • 1.00 db kis szem krumpli
  • 1.00 db vékony szál sárgarépa
  • 0.50 csomag tofu
  • 2.00 kk.
  • 0.50 csésze csicseriborsó-/sárgaborsóliszt
  • 1.00 marék mazsola
  • 2.00 ek. frissen reszelt gyömbér
  • 1.00 gerezd fokhagyma zúzott
  • 0.50 kk. csilipor
  • olaj a sütéshez

A szószhoz:

  • 2.00 ek. kókuszolaj
  • 2.00 kk. őrölt koriander
  • 2.00 kk. őrölt római kömény
  • 1.00 kk. kurkuma
  • 6.00 szem paradicsom vagy 1 paradicsompép-konzerv, esetleg 1 nagy pohár paradicsomlé
  • 1.00 csésze szójatejszín/kókusztej
  • 1.00 marék kesudió
  • 2.00 kk.

Elkészítés

  1. Első lépésként a paradicsomszószt készítem el. Fogok egy reszelőt, s a legnagyobb lyukú részén (amelyen almát is reszelünk) lereszelem a paradicsomokat. Első hallásra ez talán furcsa lehet, de Hémangi szuper módszerének köszönhetően a püré néhány másodperc múlva a tálban lesz, a paradicsom héja pedig egészben a kezemben. Persze használható paradicsomkonzerv is, az én konyhámban nincsenek kőbe vésett szabályok.
  2. Előkapok egy lábost, és 2 evőkanál olajon megpirítom a fűszereket: az őrölt római köményt, az őrölt koriandert és a kurkumát, majd utánaküldöm a paradicsomot. Kis lángon sercegtetem, időnként megkevergetve.
  3. A szójatejszínt a turmixgépbe öntöm a kesudióval, és addig berregtetem, míg folyékony masszát nem kapok. Ekkor felöntöm vele a szószt, és ha felforrt, kis lángon rotyogtatom, míg be nem sűrűsödik.
  4. A koftagolyók elkészítésének két módszere van. Az egyszerűbb, ha először is a reszelő kis lyukú oldalát használom: egy tálba vakargászom a krumplit, a répát és a tofut, majd hozzáadom a keverékhez a csicseriborsólisztet, a mazsolát, a gyömbért, a fokhagymát, a csilit és 1 kávéskanál sót. Alaposan összedolgozom a masszát, hogy formálható legyen, mint a Play Doh gyurma. Ha nem elég szottyos, adok hozzá pár csepp vizet. A második módszer gyakorlatilag ugyanez, ám ha levegősebb, fánkszerűbb golyóbisokra vágyom, előbb megfőzöm a répát és a krumplit.
  5. Egy serpenyőben felforrósítok egy kevés olajat, és a keverékből kis labdányi golyókat formázok, majd a forró olajba teszem őket jakuzzizni. Amikor aranybarnák, óvatosan kiemelem és egy szalvétával kibélelt kistányérra teszem őket – a szalvéta szépen beissza majd a felesleges olajat.
  6. Ha a kesudiós-paradicsomos szósz már sűrű, enyhén megsózom, majd egyenként meghempergetem benne a koftákat, és forrón, rizzsel, salátával vagy akár egyszerűen csak kenyérrel tálalom. Ap kā khānā svādiṣṭa ho – azaz jó étvágyat, ahogy a hindi mondja.