1. Receptjeim
  2. Minden nap ünnepnap
  3. Lélekmelengető lencsefőzelék (nem csak) újévre

Lélekmelengető lencsefőzelék (nem csak) újévre

  • Gyors
  • Fehérjedús
  • Gluténmentes
  • Rostban gazdag
  • Elkészítési idő:
    35 perc
  • Kalória:
    512 kcal
  • Protein:
    24 g
  • Zsírtartalom:
    8 g
  • Szénhidrát:
    84 g

Mitől lesz egy étel ünnepi fogás? Kell bele valami, ami az otthonra, a gyerekkorra emlékeztet – ez pedig a lencse, hiszen ez tipikusan olyan étel, ami mindenkit visszarepít az időben. Másodszor: kell valami, ami különlegessé és egzotikussá teszi – ez a narancshéj, a szerecsendió és a gyömbér. Harmadszor pedig kell bele sok-sok olyan melengető finomság, ami a telet juttatja eszünkbe: a gyökeresek, mint a répa, a fehérrépa és a krumpli éppen ilyenek. És végül, de nem utolsó sorban kell hozzá valami, ami megédesíti: ez az alma, a gesztenye és egy csepp datolyaméz. Szuper lesz a karácsonyi vacsora előételeként, kis csészében, de akár újév első napján is megfőzhetjük gazdagság-bebiztosítás és másnaposságűzés alapon – ez esetben jöhet a szép nagy levesestányér. Igazi szív-, lélek- és pocakmelengető fogás, ami energiával tölt fel, és belülről fűt.

Hozzávalók 2 főre

  • 1.00 csésze lencse
  • 1.00 szál fehérrépa megtisztítva, felaprítva
  • 1.00 szál sárgarépa megtisztítva, felaprítva
  • 1.00 nagy szem alma felaprítva
  • 1.00 fej hagyma meghámozva, felaprítva
  • 1.00 szem krumpli kockákra vágva
  • 1.00 marék hámozott gesztenye
  • 1.00 db narancs héja és leve
  • 1.00 ek. datolyaméz (helyettesíthető sötét nádcukorral is)
  • 1.50 gerezd fokhagyma
  • 1.00 db gyömbér (kisebb méretű, vagy ½ kk. gyömbérpor)
  • 1.00 db babérlevél
  • bors
  • 1.00 kis csipet szerecsendió
  • petrezselyem/zellerzöld apróra vágva
  • olívaolaj

Elkészítés

  1. Szépen gondosan felaprítom a zöldségeket – nincs különösebb szabály a kockázásra, akár szívecske formájúra is szabdalhatom őket.
  2. Egy lábosban felhevítem az olívaolajat, és az összes fűszert „belesütöm” – a fokhagymát is beleértve. Gyakran indítom ezzel a lépéssel a főzést – néha még nem is tudva, mi lesz a következő. Egyébként indiai módszer, amelyet követve erős íz- és illataromát adunk az éteknek – olyasmi ez, mint a fogás lelke.
  3. Amikor már nagyon illatozik, mehet bele a hagyma, ráreszelem a narancs héját, és ha már kevésbé sistereg, ráfacsarom a levét is, majd ráöntöm a datolyamézet vagy a cukrot.
  4. Egy perces kevergetés-pirítás után belekerülhet az összes zöldség és az alma is, amelyeket hősiesen felvagdostam. Időnként megkevergetve rotyogtatom őket a fűszeres fürdőben, hogy magukba szívják az aromákat – most még nem az a cél, hogy puhára főjenek.
  5. A lencsét a fazékba öntöm, alaposan összekeverem a zöldségekkel, és miután ismét felforrósodott a sűrű zöldséges-lencsés keverék, felöntöm 2,5 l vízzel. Még mindig erős lángon tartva megvárom, amíg bugyborékolni kezd, aztán közepes lángon addig főzöm, míg a lencse meg nem puhul – ez bő ½ óra alatt megvalósulhat, de az az igazság, hogy lencséje válogatja. Találkoztam már makacs lencsével is, aki 1 órát kérette magát, mielőtt megpuhult. A lényeg, hogy időnként megkevergessem. Jót tesz neki, ha besűrűsödik, de az nem, ha leég az alja, ezért ha nagyon kitikkad, öntök hozzá még egy kis vizet. És persze kóstolgatom – ez a legjobb az egész főzésben.
  6. Az utolsó trükk az, hogy igazán krémessé változtatjuk a fogást. Kimerek belőle egy fazékba 1 bögrényit (mikulásossal vagy rénszarvasossal a legautentikusabb), de mondhatnám úgy is, hogy 6 merőkanálnyit, egy botmixerrel pürésítem, majd visszazuttyantom a levesbe, és alaposan átkeverem. Megvárom, amíg egy kevéssé kihűl, és megkóstolom, majd ha kell, kicsit megfűszerezem a korábban használtakkal: sóval, borssal bőségesen és egy picurka szerecsendióval.

Ugye, milyen mesés? Ha cifrázni akarom, megszórom frissen vágott zölfűszerekkel, fokhagymacsipsszel, esetleg pirított tökmaggal. És bármilyen ellenállhatatlan is, nem eszem meg egymás után másfél (két) tányérnál többet... Veszélyesen finom.