A trüffel – az valami varázslatos nyalánkság! Egyrészt, mert bármiféle sütikészítési előtanulmány nélkül is tető alá hozható különösebb erőfeszítés nélkül. Másrészt, mert ez a világ legjobb ajándéka. De legfőképpen mégiscsak azért, mert a mélyhűtőben rejtegetve mindig előkaphatom magányos estéimen vagy egy romantikus vacsi után, amikor csak úgy lazán odavetem a kedvesemnek: „Megnézem, nincs-e valami kis szimpla édesség a konyhában.” És – igen, ezt még mindig lehet fokozni – legeslegfőképpen azért, mert a készítése közben garantáltan valóra válik egy gyermekkori álom... de nem lövöm le előre a poént!
Hozzávalók 12 darabhoz
- 1.00 csésze vegyes olajos mag (dió, mandula, pekándió)
- 0.50 tábla fekete csokoládé apró kockákra vágva
Aki édesen szereti:
- 2.00 ek. datolyaméz vagy juhar-/agavészirup
Hempergetéshez:
- kakaópor
- színes cukordrazsé
- fahéj
- kókuszreszelék
Elkészítés
- A magvakat vízbe áztatom 10 percre, ezalatt kistányérokba szórom a „hempergetős” összetevőket.
- A magvakat lecsöpögtetem, és a turmixgépembe dobálva őket masszát készítek belőlük, amit kedvemre ízesítek a sziruppal, esetleg fahéjjal, vaníliával.
- A krémes masszából nedves kézzel golyókat formázok, és minden elkészült golyó közepébe egy darabka csokit biggyesztek, majd elegyengetem, hogy ne maradjon „lyukas”. Lásd a kapcsolódó "Trüffelkészítés" című videót.
- A golyócskákat random meghempergetem a toppingokban, és már tálalom is... hacsak nem rakom őket félre magamnak későbbre, hogy titokban befalhassam, mikor senki se figyel.
Extra tipp: a magvakhoz aszalt datolyát vagy szilvát is lehet dobni a turmixgépbe – így gyömölcsös bombonkákat is ajándékozhatunk... ha másnak nem, magunknak.