1. Receptjeim
 2. Csak egy kis lakoma
 3. Lábosban sült szódakenyér

Lábosban sült szódakenyér

 • Gyors
 • Elkészítési idő:
  20 perc
 • Kalória:
  2143 kcal
 • Protein:
  58 g
 • Zsírtartalom:
  49 g
 • Szénhidrát:
  363 g

Mindannyian ismerjük a Nincs Itthon Kenyér (azaz NIK) nevű szörnyeteget. Ő az, aki épp olyankor támad, amikor a legjobban vágyakozunk egy avokádós szendvicsre, vagy amikor felugranak a barátok, és az egyikük random megkérdezi, hogy „Nincs valami kis szimpla kajád?” Én megtanultam, hogyan győzhetem le ezt az ádáz rémet kevesebb, mint fél óra alatt: olyan kenyeret rittyentek dagasztás, élesztő, sőt sütő nélkül, hogy a NIK-szörny többé nem mer visszamerészkedni a konyhámba. A receptet kedvemre variálom: gyakran adok hozzá zabpelyhet, őrölt lenmagot vagy épp apróra vágott diót és olívabogyót. Mindenki kikísérletezheti a saját, kedvenc szódakenyerét, hogy aztán csak a hozzá legközelebb állókat avassa be a titokba – így születnek a generációkat túlélő családi receptek.

Hozzávalók 1 vekni

 • 2.50 csésze liszt (szabadon lehet kísérletezni rozs-/teljes kiőrlésű liszttel, de a kenyér annál könnyebb és levegősebb lesz, minél több benne a fehér liszt – én 1,5 csésze finomlisztet keverek ½ csésze teljes kiőrlésű és ½ csésze rozsliszttel)
 • 1.00 tk. szódabikarbóna
 • 1.00 csipet
 • 2-3 löttyintés olívaolaj
 • 1.00 csésze növényi tej

Elkészítés

 1. A lisztet, a sót és a szódabikarbónát beleszórom egy nagy keverőtálba, és összekutyulom őket.
 2. A tejbe löttyintem az olajat, összekeverem, és a liszthez adom. Ahogy sűrűsödni és dagadni kezd, látom, mennyi folyadékra van még szükség, hogy nagyjából muffintészta állagú kulimászt kapjak. Fokozatosan, lassan adagolom hozzá a vizet, és óvatosan, a tésztát emelgetve keverem, hogy ne zavarjam meg „felfújódás” közben.
 3. Egy láboskát alaposan megolajozok, majd beleöntöm a masszát, szépen elegyengetem, és közepes lángon, fedővel letakarva főzöm-sütöm 10 percen át. Miután lekapom róla a sityakot, további 5 percen át sütöm – ekkorra a tészta teteje buborékos lesz, a kenyér pereme pedig pirulni kezd.
 4. Most következik a cirkuszi mutatvány! Egy picit megtapogatom a tetejét egy kanállal – ha már nem folyékony, a lábost a fülénél fogva egy határozott mozdulattal egy vágódeszkára fordítom a veknit, majd konyharuhával felemelve visszahuppantom a lábosba, ezúttal úgy, hogy a teteje legyen alul.
 5. Kis lángon további 5 percig sütöm.
 6. Rácsra borítva hagyom hűlni 10 percen át, ezután pedig azt tehetem vele, amit a fantáziám diktál: felszeletelhetem hosszanti vagy sugárirányban, mintha tortaszeleteket vagy pizzát vágnék. Buci helyett is szoktam sütni, amikor vega burgert készítek – ilyenkor egyszerűen 4 részre osztom, a negyedeket pedig vízszintesen kettévágom, mintha csak egy zsemlét vágnék félbe.