1. Receptjeim
  2. Minden nap ünnepnap
  3. Kristóf híres-neves csilis babja

Kristóf híres-neves csilis babja

  • Fehérjedús
  • Gluténmentes
  • Rostban gazdag
  • Elkészítési idő:
    50 perc
  • Kalória:
    455 kcal
  • Protein:
    18 g
  • Zsírtartalom:
    11 g
  • Szénhidrát:
    69 g

Íme a megdönthetetlen bizonyíték, hogy tényleg mindenki imádja a csilit! Mostanáig azért nem mertem leírni ezt a receptet, mert féltem, hogy ha megosztom a világgal, soha többé senkinek nem lesz szüksége rám. Ez az az étel, ami minimum heti rendszerességgel kerül az asztalunkra, és akárhányszor baráti öszejövetel, ünnep vagy buli utáni éhhalál tombol, mindig-mindig-mindig ezt követelik az éhes (de már nem szomjas) szájak. A receptben használok konzerveket, de természetesen a friss bab volna a legideálisabb. Ám mivel az ritkán akad, a szárítottal pedig hosszú a meló, a legjobb alternatíva a fagyasztott, amelyet pár perc alatt készre főzhetek. Legyen szó kukoricáról, borsóról vagy bármiféle babról, csak így őrzi meg a benne található vitaminok nagy részét és eredeti ízét. De persze, használjunk csak konzervet, ahogy az anyukák szokták mondani, „ééén nem szólok egy szót se”. A másik összetevő, amiről beszélnünk kell, a szójagranulátum, amelyet hivatalos neve helyett a barátaimmal használt „kamuhús” névvel fogok illetni. Sokan nem ismerik, sokan idegenkednek tőle, de ha jól van elkészítve, csodálatosan finom is lehet – Tomec barátom például nem is vegetáriánus, de, amint ő fogalmaz, a kamuhús az egyik kedvenc húsféléje. Ha olyan kedvem támad, kuszkusszal is helyettesíthetem, vagy ha minden kötél szakad, főtt rizzsel. Arriba!

Hozzávalók 1 adag

  • 0.50 csésze feketebab
  • 1.00 kisebb szem paradicsom vagy 1 nagyobb fele
  • 1.00 kisebb kaliforniai paprika szép színes
  • 1.00 fej vöröshagyma
  • 2.00 gerezd fokhagyma fele
  • 1.00 szár angolzeller
  • 1.00 db kisebb sárgarépa
  • 1.00 kocka étcsokoládé
  • 3.00 ek. kamuhús/kuszkusz
  • 1.00 dl száraz vörösbor
  • 1.00 kk. balzsamecet
  • 1.00 dl paradicsomlé
  • 0.50 ek. olívaolaj
  • 1.00 csipet fahéj
  • fekete bors
  • 1.00 aprócska babérlevél
  • 1.00 csipet őrölt csili friss csilipaprika, esetleg 1 pöttyintés Erős Pista

Zöldfűszerek ízlés szerint:

  • oregánó
  • bazsalikom
  • petrezselyem

Elkészítés

  1. A kuszkuszt/kamuhúst beleöntöm egy keverőtálba, majd felforralok 1,5-ször ennyi vizet. Amikor már bugyog, ráöntöm a kuszkuszra/kamuhúsra, és lefedem a tálat egy tányérral. Ha az előbbit használtam, félre is teszem, nem lesz rá szükségem egy darabig. Ha az utóbbit, kihűlés után kifacsarom belőle a vizet, majd rálöttyintek egy kicsit a vörösborból és a paradicsomléből, összekeverem, aztán békén hagyom őket.
  2. Felkockázom a fokhagymát, a hagymát, a paprikát, a sárgarépát és a paradicsomot, majd apró holdacskákra vagdosom a zellerszárat. A zöldfűszereket mini cafatokra aprítom.
  3. A csili lelke következik most, ezért nagyon kell figyelni! Olívaolajat löttyintek egy nagy lábasba, lassú tűzön melegíteni kezdem, és ha felforrósodik, beleszórom a fokhagymát, ráöntöm a sót, a borsot, a csilit, majd amikor az olaj átveszi az aromákat, ráhajítom a kis hagymakockákat a sercegő finomságra. Ha már barnulnak, hozzáadom a paprikát is a kotyvalékhoz. Amikor paprikás rántotta illata kezdi betölteni a konyhát, felöntöm 1 apró löttyintésnyi balzsamecettel, és megkevergetem. Jöhetnek a répakockák: erős lángon pirítom őket, mintha krumplit sütnék. 2-3 perc után elérkezett a paradicsomok ideje is. Rázuttyantom őket, átkavarom, majd megvárom, amíg felforr.
  4. Most következik a boszorkányság: belepottyantom a babérlevelet és a csokikockát a forró finomságba, és kevergetem, amíg a csokoládé bele nem olvad a zöldségmennyországba. Ha ez megvan, felöntöm a csilit a maradék paradicsomlével és vörösborral. Amikor ismét felforrt, belezuttyantom a fekete babot, és újra összekavargatom. Takaréklángon, lefedve hagyom bugyborékolni 20 percen át, de azért rápillantok időnként: ha kevés a folyadék, felöntöm egy kevés vízzel.
  5. Elérkezett a kuszkusz/kamuhús ideje. Ha az előbbit használom, előbb két villával szétszedem az összeragadt gumókat. Belekeverem a csilibe, hagyom, hogy felforrjon, majd a zellerszárak következnek: ezekkel együtt főzöm további 15 percen át.
  6. A főzés utolsó 5 percében beleszórom a mennyei mannába a zölfűszereket is. El is készült! Friss kenyérrel, tortillával, nachóval tálalom, mellé pedig kockára vágott avokádóból, paradicsomból és vékonyra szelt lilahagymából készült, lime-lével és olívaolajjal, sóval-borssal ízesített salátát kínálok. Barátaim népes tábora büszkén meri állítani, hogy soha életükben nem ettek ennél finomabbat!