1. Receptjeim
  2. Szabad a lábos!
  3. Kenyérpuding sósan és édesen

Kenyérpuding sósan és édesen

Gyerekkoromban édesanyám ünnepnapokon töltött csirkét, karácsonykor pedig töltött pulykát sütött, és minden igyekezete ellenére rendszerint alaposan kiszárította a szárnyast – a porhanyós, fehér, relatíve ízetlen hús mellett viszont szerencsére ott volt a töltelék, amiből egy egész tányérral is meg bírtam volna enni. De valahogy soha nem volt elég: a nagy darab szárnyas mellé pár kanálka töltelék járt, így jobb híján a kissé folyékony krumplipürével tömtem tele magam – az pont kompenzálta a husi szárazságát. Mama már csak ilyen volt: kizárólag akkor tudott főzni, ha kimondottan kedve támadt hozzá, amint kötelezővé vált, szaladt a konyha. Lassan egy évtizede nincs velünk karácsonykor, de meggyőződésem, hogy akárhol is van – a mennyországtól a nirvánáig – mindenki imádja petrezselyemmel alaposan megpakolt töltelékét. Azóta persze magam is készítettem néhányszor töltött pulykát – még mielőtt vegánná avanzsáltam volna öt évvel ezelőtt – de a töltelék valahogy sosem adta vissza az otthon melegének varázsát... egészen a múlt hétig. Amikor is édesapám Tel Avivba érkezett hozzánk egy előkarácsonyi látogatásra, és – mint a Kőkemény családban Dermon Mulroney Sarah Jessica Parkert –, magával hozta a kedvesét, aki most először töltött velünk egész napokat az új családi közegben. Lilla – ellentétben a SJP-vel – remekül vette az akadályokat, percek alatt barátok lettünk, és amikor egy jeruzsálemi és holt-tengeri kirándulás után bejelentette, hogy neki bizony kedve szottyant főzni, még jobban a szívünkbe zártuk. Egy órával később egyfajta felfújtra emlékeztető étek került ki a sütőből, mennyei illatba burkolva a konyhát, és hamarosan az is kiderült, hogy nem akármilyen fogás készült: legnagyobb megelégedésemre egy egész tepsi töltelék sült ki. Hát így döbbentem rá, hogy a – hidegen akár fasírozottként is szeletelhető – finomság valójában nem a hús kísérője, hanem önálló és fergetegesen variálható ínyencség, akár édességként is... Itt jegyzem meg, hogy valójában például a mákos guba is egy kenyérpuding.

Hozzávalók 1 adag

Az alaphoz:

  • 1.00 db kalács esetleg 6 zsömle vagy kifli

Sós töltelékhez:

  • meleg víz
  • 1.00 löttyintés olívaolaj
  • bors
  • 1.00 gerezd fokhagyma a vízbe préselve

Édes töltelékhez:

  • mandula-/rizs-/kókusztej kókuszcukorral/sztíviával édesítve
  • vanília ízlés szerint
  • reszelt citrom-/narancshéj ízlés szerint
  • fahéj ízlés szerint

Elkészítés

  1. Mindenekelőtt a sütőt előmelegítem 200 fokra. Az alap minden esetben 1 kalács, esetleg 6 zsömle vagy kifli. Én vegánként olyat választok, amely biztosan nem lett megkenceficézve tojással, emellett szeretek figyelni rá, hogy ne sima fehér, hanem mondjuk rozs- vagy teljes kiőrlésű lisztből készüljön.
  2. Attól függően, hogy sós vagy édes változatról álmodom, elkészítem a folyadékot, amibe a kalácsot áztatom.

Elkészítem a az alapot összefogó keveréket.:

  1. Íme pár szuperül működő, sós és édes ételekben egyaránt használható mix tojás helyett – 1 tojás kb. 2 evőkanálnyit jelent: - finomra őrölt szezámmag, - vízbe áztatott chia mag, - egy villával szétnyomkodott banán/avokádó (egyiknek sem érződik majd az íze)
  2. Bármelyiket választom is, alaposan összekutyulom – annyi vizet adva hozzá, hogy nagyjából felvert tojás állagú legyen
  3. Az édes változathoz egyszerűen csak kikészítem, mi mindennel akarom feldobni. Ez lehet mondjuk: - apró kockákra nyesett csokoládé darabos narancslekvárral összekeverve - fagyasztott bogyós gyümölcs mogyoróvajjal lazán összekeverve - darált mák 20 dkg aszalt szilvával/szilvalekvárral kikeverve

A sós változathoz serpenyőben készítek egy „pörköltet”, ennek hozzávalói ízlés szerint lehetnek:

  1. falatnyi darabokra vágott gomba 1 rúd apróra vágott (vegán) kolbásszal, kókuszzsíron, hagymával pirítva, füstölt paprikával és kakukkfűvel
  2. hámozott gesztenye kockákra vágott almával pirítva, kókuszzsírban pirított hagymán és zsályán karamellizálva
  3. felkockázott sütőtök apróra vágott aszalt sárgabarackkal, friss gyömbérrel, vöröshagymán és kókuszzsíron pirítva

Végezetül:

  1. Alaposan kikenek egy tepsit vagy sütőtálat kókuszzsírral, majd összekeverem a szottyos kalácsot, a „tojást” és az egyéb hozzávalókat.
  2. Van, aki azt szereti, ha a massza egészen homogén, nekem bejön, ha itt-ott koncentrálódik az egy falatra jutó meglepetések száma, ki-ki döntsön maga. Akárhogy is, jénaiba öntve, a forró sütőben mintegy 25-35 perc alatt sül készre.
  3. Ha nagyon égne a teteje, lazán ráborítok egy sütőpapírt.
  4. Köretként, gazdag és színes salátával főételként vagy visszautasíthatatlan desszertként is tökéletes lakoma.