Gyerekkoromban édesanyám ünnepnapokon töltött csirkét, karácsonykor pedig töltött pulykát sütött, és minden igyekezete ellenére rendszerint alaposan kiszárította a szárnyast – a porhanyós, fehér, relatíve ízetlen hús mellett viszont szerencsére ott volt a töltelék, amiből egy egész tányérral is meg bírtam volna enni. De valahogy soha nem volt elég: a nagy darab szárnyas mellé pár kanálka töltelék járt, így jobb híján a kissé folyékony krumplipürével tömtem tele magam – az pont kompenzálta a husi szárazságát. Mama már csak ilyen volt: kizárólag akkor tudott főzni, ha kimondottan kedve támadt hozzá, amint kötelezővé vált, szaladt a konyha. Lassan egy évtizede nincs velünk karácsonykor, de meggyőződésem, hogy akárhol is van – a mennyországtól a nirvánáig – mindenki imádja petrezselyemmel alaposan megpakolt töltelékét. Azóta persze magam is készítettem néhányszor töltött pulykát – még mielőtt vegánná avanzsáltam volna öt évvel ezelőtt – de a töltelék valahogy sosem adta vissza az otthon melegének varázsát... egészen a múlt hétig. Amikor is édesapám Tel Avivba érkezett hozzánk egy előkarácsonyi látogatásra, és – mint a Kőkemény családban Dermon Mulroney Sarah Jessica Parkert –, magával hozta a kedvesét, aki most először töltött velünk egész napokat az új családi közegben. Lilla – ellentétben a SJP-vel – remekül vette az akadályokat, percek alatt barátok lettünk, és amikor egy jeruzsálemi és holt-tengeri kirándulás után bejelentette, hogy neki bizony kedve szottyant főzni, még jobban a szívünkbe zártuk. Egy órával később egyfajta felfújtra emlékeztető étek került ki a sütőből, mennyei illatba burkolva a konyhát, és hamarosan az is kiderült, hogy nem akármilyen fogás készült: legnagyobb megelégedésemre egy egész tepsi töltelék sült ki. Hát így döbbentem rá, hogy a – hidegen akár fasírozottként is szeletelhető – finomság valójában nem a hús kísérője, hanem önálló és fergetegesen variálható ínyencség, akár édességként is... Itt jegyzem meg, hogy valójában például a mákos guba is egy kenyérpuding.
Hozzávalók 1 adag
Az alaphoz:
- 1.00 db kalács esetleg 6 zsömle vagy kifli
Sós töltelékhez:
- meleg víz
- 1.00 löttyintés olívaolaj
- só
- bors
- 1.00 gerezd fokhagyma a vízbe préselve
Édes töltelékhez:
- mandula-/rizs-/kókusztej kókuszcukorral/sztíviával édesítve
- vanília ízlés szerint
- reszelt citrom-/narancshéj ízlés szerint
- fahéj ízlés szerint
Elkészítés
- Mindenekelőtt a sütőt előmelegítem 200 fokra. Az alap minden esetben 1 kalács, esetleg 6 zsömle vagy kifli. Én vegánként olyat választok, amely biztosan nem lett megkenceficézve tojással, emellett szeretek figyelni rá, hogy ne sima fehér, hanem mondjuk rozs- vagy teljes kiőrlésű lisztből készüljön.
- Attól függően, hogy sós vagy édes változatról álmodom, elkészítem a folyadékot, amibe a kalácsot áztatom.
Elkészítem a az alapot összefogó keveréket.:
- Íme pár szuperül működő, sós és édes ételekben egyaránt használható mix tojás helyett – 1 tojás kb. 2 evőkanálnyit jelent: - finomra őrölt szezámmag, - vízbe áztatott chia mag, - egy villával szétnyomkodott banán/avokádó (egyiknek sem érződik majd az íze)
- Bármelyiket választom is, alaposan összekutyulom – annyi vizet adva hozzá, hogy nagyjából felvert tojás állagú legyen
- Az édes változathoz egyszerűen csak kikészítem, mi mindennel akarom feldobni. Ez lehet mondjuk: - apró kockákra nyesett csokoládé darabos narancslekvárral összekeverve - fagyasztott bogyós gyümölcs mogyoróvajjal lazán összekeverve - darált mák 20 dkg aszalt szilvával/szilvalekvárral kikeverve
A sós változathoz serpenyőben készítek egy „pörköltet”, ennek hozzávalói ízlés szerint lehetnek:
- falatnyi darabokra vágott gomba 1 rúd apróra vágott (vegán) kolbásszal, kókuszzsíron, hagymával pirítva, füstölt paprikával és kakukkfűvel
- hámozott gesztenye kockákra vágott almával pirítva, kókuszzsírban pirított hagymán és zsályán karamellizálva
- felkockázott sütőtök apróra vágott aszalt sárgabarackkal, friss gyömbérrel, vöröshagymán és kókuszzsíron pirítva
Végezetül:
- Alaposan kikenek egy tepsit vagy sütőtálat kókuszzsírral, majd összekeverem a szottyos kalácsot, a „tojást” és az egyéb hozzávalókat.
- Van, aki azt szereti, ha a massza egészen homogén, nekem bejön, ha itt-ott koncentrálódik az egy falatra jutó meglepetések száma, ki-ki döntsön maga. Akárhogy is, jénaiba öntve, a forró sütőben mintegy 25-35 perc alatt sül készre.
- Ha nagyon égne a teteje, lazán ráborítok egy sütőpapírt.
- Köretként, gazdag és színes salátával főételként vagy visszautasíthatatlan desszertként is tökéletes lakoma.