1. Receptjeim
  2. Sállálá, saláta
  3. Izraeli-arab saláta

Izraeli-arab saláta

  • Gyors
  • Energiaszegény
  • Gluténmentes
  • Nyers
  • Szénhidrátszegény
  • Elkészítési idő:
    15 perc
  • Kalória:
    256 kcal
  • Protein:
    2 g
  • Zsírtartalom:
    12 g
  • Szénhidrát:
    32 g

Bár ezt a fogást rendszerint vagy arab, vagy izraeli salátának nevezik – amin pedig rendszerint pont olyan vita tör ki, mint hogy a zaccos kávé Törökország vagy Bali sajátja –, én úgy határoztam, véget vetek egy több évtizedes csetepaténak. Ez a saláta, kérem, izraeli-arab. Az egészen apróra vagdosott zöldségekből készült frissítő étket majd minden fogáshoz felszolgálják a közel-keleten: nem maradhat ki a klasszikus tel avivi reggeliből omlett mellé, sok falafel bárban ezzel (is) megtömik a pitát, de önálló „egytélételként”, tahinival, friss kenyérrel is csodás, könnyű fogás. A zöldségeket érdemes elkészítés előtt pár órával hűtőbe tenni, ez a saláta ugyanis jéghidegen az igazi – ha viszont már kész állapotában dugjuk a hűtőbe, megszottyosodik – márpedig frissen, ropogósan az igazi, így szeretik az izraeliek és palesztin testvéreink is.

Hozzávalók 1 adag

  • 2.00 szem paradicsom
  • 1.00 db uborka vagy 2 db nagyobb
  • 1.00 marék friss petrezselyem, esetleg menta
  • tetszés szerint lila/vörös-/újhagyma (de, csak hogy renitenskedhessek, én 1 ujjnyi póréval szeretem a legjobban)
  • 1.00 db citrom
  • olívaolaj
  • bors

Elkészítés

  1. A zöldfűszereket egészen apró cafatokra vagdosom. Akinek kedve szottyan hozzá, hámozza meg az uborkát – én biztos nem fogom, de az eredeti recept szerint így szokás. Ehelyett inkább vékony, hosszanti szeletekre vágom egy éles késsel, majd felcsíkozom, és kockára aprítom.
  2. Jöhet a paradicsom is, hasonló módszerrel: vékony szeletekre, majd csíkokra, végül kis kockákra nyesem.
  3. A póréhagymát ugyanígy: hosszában félbe, majd csíkokra és kockákra – egészen kezdek hozzászokni ehhez a mozdulatsorhoz...
  4. ...de hiába, mert nincs több alapanyag. Az összes zöldséget egy tálba toloncolom, rápréselem a ciromlevet, rálöttyintek egy kis olívaolajat, sózom-borsozom, és sebesen feltálalom – magamnak.

Extra tipp: szintén felaprózott retekkel, paprikával is isteni, sőt, sokan még sárgarépát is szeletelnek bele. De hát ettől olyan szép a Közel-kelet: ahány konyha, annyiféle izraeli-arab saláta.