Bár ezt a fogást rendszerint vagy arab, vagy izraeli salátának nevezik – amin pedig rendszerint pont olyan vita tör ki, mint hogy a zaccos kávé Törökország vagy Bali sajátja –, én úgy határoztam, véget vetek egy több évtizedes csetepaténak. Ez a saláta, kérem, izraeli-arab. Az egészen apróra vagdosott zöldségekből készült frissítő étket majd minden fogáshoz felszolgálják a közel-keleten: nem maradhat ki a klasszikus tel avivi reggeliből omlett mellé, sok falafel bárban ezzel (is) megtömik a pitát, de önálló „egytélételként”, tahinival, friss kenyérrel is csodás, könnyű fogás. A zöldségeket érdemes elkészítés előtt pár órával hűtőbe tenni, ez a saláta ugyanis jéghidegen az igazi – ha viszont már kész állapotában dugjuk a hűtőbe, megszottyosodik – márpedig frissen, ropogósan az igazi, így szeretik az izraeliek és palesztin testvéreink is.
Hozzávalók 1 adag
- 2.00 szem paradicsom
- 1.00 db uborka vagy 2 db nagyobb
- 1.00 marék friss petrezselyem, esetleg menta
- tetszés szerint lila/vörös-/újhagyma (de, csak hogy renitenskedhessek, én 1 ujjnyi póréval szeretem a legjobban)
- 1.00 db citrom
- olívaolaj
- só
- bors
Elkészítés
- A zöldfűszereket egészen apró cafatokra vagdosom. Akinek kedve szottyan hozzá, hámozza meg az uborkát – én biztos nem fogom, de az eredeti recept szerint így szokás. Ehelyett inkább vékony, hosszanti szeletekre vágom egy éles késsel, majd felcsíkozom, és kockára aprítom.
- Jöhet a paradicsom is, hasonló módszerrel: vékony szeletekre, majd csíkokra, végül kis kockákra nyesem.
- A póréhagymát ugyanígy: hosszában félbe, majd csíkokra és kockákra – egészen kezdek hozzászokni ehhez a mozdulatsorhoz...
- ...de hiába, mert nincs több alapanyag. Az összes zöldséget egy tálba toloncolom, rápréselem a ciromlevet, rálöttyintek egy kis olívaolajat, sózom-borsozom, és sebesen feltálalom – magamnak.
Extra tipp: szintén felaprózott retekkel, paprikával is isteni, sőt, sokan még sárgarépát is szeletelnek bele. De hát ettől olyan szép a Közel-kelet: ahány konyha, annyiféle izraeli-arab saláta.