Kísérletezem már egy ideje nyers vegán desszertekkel, és megkóstoltam jó néhány híres, nyers ételre szakosodott reformcukrászat és étterem süteményét, de azt kell mondanom: ehhez foghatót még nem ettem. Ez a torta több, mint luxuskényeztetés. Főként kesudióból és datolyából készül. Háromféle csokoládés réteg simul egymásra: az első omlós, kakaós linzerre emlékeztet, a második egy gazdag csokoládéhab, a tetejére pedig mogyoróvajas máz kerül. Mivel nem olcsó mulatság, különleges alkalmakkor készítem – most például a családi Rós Hásáná vacsorára, a zsidó újév alkalmából. Van egy izraeli gyerekdal, mely szerint – pontosan idézem – „Nincs-nincs-nincs-nincs ünnep, ha nincs-nincs-nincs-nincs torta! Hol van, hol van, hol van, hol van, hol van a torta, hej?!” Azt hiszem, ezek után nem nehéz elképzelni, milyen fontos szerepet kap az édesség a modern izraeli konyhában – erre pedig már idejekorán iparkodnak ránevelni a gyerekeket. Mondjuk ezzel a tortával. A receptet amúgy Jamie Oliver fudge bars nevű desszertje ihlette. Én egy kisebb, hivatalosan nagyjából nyolc szeletes kapcsos tortaformában készítem, de mivel rendkívül tömény, rendszerint tizenkét vélony szelet könnyedén kijön belőle – ehhez mérten tessék arányosan növelni vagy csökkenteni a mennyiségeket.
Hozzávalók 12 szelethez
Az alaphoz:
- 1.00 csésze magozott datolya
- 1.00 csésze natúr kesudió
- 0.50 tábla tejmentes étcsokoládé apróra törve
A krémhez:
- 3.00 ek. kókuszzsír
- 1.00 tábla tejmentes étcsokoládé felolvasztva
- 2.00 csésze magozott datolya vagy datolyapaszta
- 2.00 csésze kesudió
- 5.00 ek. chiamag
A mázhoz:
- 0.50 tábla étcsokoládé felolvasztva
- 0.50 csésze mogyoróvaj
Elkészítés
- A chiamagokat 3x-os mennyiségű vízbe áztatom, majd felolvasztom a csokoládét.
- A tortaalapnak valókat a konyhai robotgépbe dobom, és addig pörgetem a pengét, amíg morzsaállagú masszát nem kapok, amely az ujjaim közé préselve tapad, de nem folyik. A morzsát egy csatos tortaforma aljába nyomkodom egyenletesen.
- A robotgépet ki sem mosom, már pakolom is bele a kesudiót, a chiamagokat a vízzel együtt és az összes többi hozzávalót, ami a krémhez szükséges. Addig turmixolom a géppel, amíg sűrű, nutellára emlékeztető krémet nem kapok, amelyet aztán a tortaalapra öntve szépen elsimítok.
- A maradék olvasztott csokiba kanalazom a mogyoróvajat, és alaposan összekeverem. Ha túl sűrű, juharsziruppal vagy datolyamézzel lehet lazítani rajta, de sima víz is megteszi. Ezt sűrű szirupállagúra keverem, majd megfejelem vele a tortát. Voilá, készen is volnánk!
- Mehet a mélyhűtőbe, minimum 3 órára – és alapvetően itt is fog lakni, amíg el nem fogy, ám fogyasztás előtt ½ órával érdemes a hűtőbe transzportálni, mert közvetlenül a mélyhűtőből kivéve inkább parfétortára emlékeztet.