1. Receptjeim
  2. Sállálá, saláta
  3. Gwyneth serpenyőse lilakáposztával, spenóttal

Gwyneth serpenyőse lilakáposztával, spenóttal

  • Gyors
  • Fehérjedús
  • Gluténmentes
  • Rostban gazdag
  • Elkészítési idő:
    25 perc
  • Kalória:
    556 kcal
  • Protein:
    25 g
  • Zsírtartalom:
    18 g
  • Szénhidrát:
    62 g

Tartozom egy vallomással: nagyjából tizenhat éves korom óta halálosan szerelmes vagyok Gwyneth Paltrow-ba. A sztori akkor kezdődött, amikor a Szép remények című Dickens-klasszikus filmfeldolgozásában megpillantottam őt, innentől fogva pedig az Emmától a Szerelmes Shakespeare-en át a Tökéletes gyilkosságig minden filmjét megnéztem. Aztán, amikor összejött Chris Martinnal, én pedig végérvényesen beláttam, hogy nekem is inkább a saját Chris Martinomat kell megkeresnem a Gwyneth Paltrow-m helyett, továbbléptem... de azért távolról még mindig odavagyok az egész famíliáért, még így, a válásuk után is. Nem is csoda, hogy Gwinnie online magazinjának, a GOOP-nak is rendszeres olvasója vagyok, és mivel a színésznő időről időre recepteket is megoszt, gyakran kísérletezem a kreálmányai vegánításával. A GOOP-hírlevéllel érkezett ennek a varázslatos fogásnak az eredeti receptje, aminek a legnagyobb előnye, hogy egyetlen serpenyőben készül az egész, tehát feleannyit kell mosogatni, mint általában.

Hozzávalók 1 adag

  • 1.00 szem édesburgonya vagy 1 kisebb sütőtök meghámozva, nagyobbacska kockákra vágva
  • 0.25 fej lilakáposzta keresztben négyfelé vágva, vékonyan felcsíkozva
  • 0.50 fej lila hagyma vékony csíkokra vágva
  • 0.50 csésze lencse vagy más hüvelyes, például fekete bab vagy apró szemű zöldbab
  • 1.00 marék bébispenót vagy ½ csésze parajpüré (bár a spenót és a fokhagyma mennyekben köttetett házasság, én ebben a receptben nem használok fokhagymát, mert Gwyneth szava szent, de persze aki ellene szegülne, tegye bátran)
  • pár csipet köménymag
  • 1.00 csipet őrölt római kömény
  • 1.00 ek. szumák (az Ázsia boltban vagy a Culinarisban könnyedén beszerezhető szépséges, bordó fűszer)
  • olívaolaj
  • bors

Elkészítés

  1. A lencsét felteszem főni sóval – ha konzervet használok, ezt a lépést megúsztam.
  2. Fogok egy jókora serpenyőt vagy teflonlábost, és felhevítem az olívaolajat, majd ha már forró, belezuttyantom az édesburgonya-kockákat. Sózom, borsozom, és hozzáadom a köménymagot. Erős lángon sercegtetem-sisteregtetem, majd ha már kezd megszelídülni, egy kevéske vizet öntök hozzá, kisebbre veszem a lángot, és egy fedővel letakarva békén hagyom 5 percre. Ha az összes víz elfőtt, kicsit félrekotrom a kockákat, a serpenyőbe újabb adag olívát öntök, és ha felforrósodott...
  3. ...elérkezett az idő, hogy a lilaságokat is belehajigáljam a serpenyőbe. Ha mind szerencsésen landoltak, megszórom őket a szumákkal és a római köménnyel. Erős lángon sütögetem, átforgatom az egészet, majd ha már kezd pirulni, mérséklem a tüzet, rádobom a lábasra a fedőt, és 5 percen át, időnként megkevergetve roppanós-puhára főzöm a zöldségeket.
  4. Utolsó lépésként hozzáforgatom a lencsét és a spenótot, majd ismét letakarva még 3 percen át főzöm. Amíg ez megvan, finomra aprítom a korianderzöldet, hogy tálaláskor bőségesen meghinthessem vele a Gwynnie-féle finomságot. Miss Paltrow szerint remekül megy hozzá a frissen szeletelt avokádó egy kis sóval-borssal-citromlével-olívaolajjal. Hát nem pont olyan, mintha magával Gwyneth-tel vacsoráznánk?