Soha nem felejtem el, amikor életemben először pillantottam meg a tengert – Görögországban nyaraltunk a szüleimmel. Az unokatesóim – akik már egy évvel korábban belekóstolhattak a külföldi nyaralás izgalmaiba – meséltek róla, és persze filmekben is láttam már. Nagyjából ennyit tudtam a tengerről a nyolcvanas évek elején felnőtt budapestiként. Mondanom sem kell, hogy teljesen más volt, mint amilyennek elképzeltem. Nagyobb, kékebb, végtelenebb… Csak álltam ott, Kristófka Csillaghegyről, akinek a Palatinus hullámfürdője jelentette a habok netovábbját. Ezek után nem meglepő, hogy Görögország szerelem volt első látásra. A mézédes narancs és a hosszú, tengerparton töltött napok mellett a konyha is lenyűgözött. Nyolcéves gyerekként nem igazán kötött le a saláta téma – de a görögök verziója valahogy felkeltette az érdeklődésemet a ropogós zöldségek, az édesen kesernyés olíva és az oly sós-aromás fetakockák iránt. A vegán verzióban ez utóbbit könnyű tofura cseréljük fel. Persze akinek kedve szottyan, vegán házi sajtot is összedobhat hozzá. Mivel érhetjük el a híres fetaízt? Egy csipetnyi élesztőpehellyel, az egészségesnél egy hintésnyivel több sóval és némi himalájai fekete sóval.
Hozzávalók 1 adag
- 1.00 db uborka
- 1.00 db nagyobb paradicsom
- 0.50 csésze finom olívabogyó
- 0.50 fej lila hagyma
- 1.00 db kisebb kaliforniai paprika
- 0.50 csomag tofu (kb. 100 g)
- 0.50 db édeskömény akinek kedve szottyan hozzá, ezt is beleszelhet
- só
- bors
- zöldfűszerek
- fekete só
- esetleg élesztőpehely
Az öntethez:
- 5.00 ek. olívaolaj
- 1.00 db citrom kifacsart leve
- 1.00 kk. fehérborecet
- 1.00 kk. dijoni mustár
- 1.00 kk. agavé-/juharszirup
- só
- bors bőségesen
- 1.00 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- A tofut dobókockányi darabokra vagdosom, majd készítek egy pácot, amely egyben a salátaöntet is: 1 dl olívaolajba belepréselem 1 citrom levét és 1 fokhagymát, majd néhány csepp ecetet is kap. Alaposan megszórom oregánóval és mentával, de bármilyen zöldfűszer jól áll neki a rozmaringtól a kakukkfűig. Ebbe pakolom a tofukockákat, majd sózom-borsozom, összekeverem és megnyomkodom, hogy a tofu magába szívja az ízeket.
- Az uborkát hosszában elnegyedelem, majd 1 cm-es darabokra vágom, a paradicsomokat szintén negyedelem, majd elfelezem a hajócskákat. A lila hagymát vékony, de azért ropogós karikákra vágom. Ha van otthon édesköményem és paprikám, azokat is finoman felkarikázom.
- Közvetlenül fogyasztás előtt halmozom csak őket össze, hogy a zöldségek ne szottyogjanak, a tofu pedig minél tovább élvezhesse a pácfürdőt – ha nagyon magába szippantotta, készítek egy adag extra öntetet a tálaláshoz. Fekete olívával és rengeteg, finoman illatozó zöldfűszerrel megszórva tálalom.