Kell bimbó? (Muhahaha, ezt a rossz szóviccet nem hagyhattam ki.) A legtöbbek véleménye szerint sajnos nem: a kelbimbó nem tartozik a világ legnépszerűbb zöldségei közé. Személyes teóriám szerint, ha nevet változtatna, és mondjuk magyarul is „brüsszeli rügy” lenne, mint angolul, máris jobb PR-ra tehetne szert. Addig azonban, amíg valaki jól megnyelvújítja becses nevét, ízletes receptekkel kerülhetünk közelebb őkelbimbóságához. Ez az én kedvencem. Csodálatos a mini quiche mellé, de az angol pásztorpite is nagyon nagyra értékeli a társaságát.
Hozzávalók 1 adag
- 2.00 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1.50 csésze kelbimbó (fagyasztott is remek)
- 1.00 csomag vákomcsomagolt/konzerves gesztenye (kb. 10 dkg)
- 2.00 ek. kókuszzsír
- 1.00 ek. morzsolt kakukkfű
- 1.00 ek. datolyaméz vagy juhar-/agavészirup
- só
- bors
Elkészítés
- Első körben fogok egy nagy serpenyőt, és felolvasztom a kókuszzsírt, majd ha már aranyló tó vizeként csordogál, rádobom a fokhagymát, tekerek rá egy adag borsot, és meghintem sóval.
- Mikor már a sült fokhagyma illata betölti a konyhát, belehajítom a gesztenyéket is, rájuk csurgatom a szirupot, majd megkínálom őket egy kis kakukkfűvel. Fedő alatt, kis lángon 5 percen át párolom a gesztiket.
- Közben felforralok egy kondér vizet sóval, és ha már zubog, beledobom a kelbimbót. (Használhatok fagyasztottat is, de ha frissel van dolgom, feltétlenül lenyesem a töveket, megszabadítom őket a kevésbé csini levelektől, és alaposan megmosom őket.) Újraforrástól számítva nagyjából 10 perc alatt kész van – nem szabad tovább főzni, mert akkor plöttyedt lesz, mint Lindsay Lohan pofija egy átmulatott éjszaka után.
- Amíg megfő, lekapom a fedőt a gesztenyéről, és addig főzöm, míg a folyadék szinte teljesen el nem párolog, egy kis édes-fokhagymás szirupot hagyva maga után. Hmmm!
- A kelbimbót leszűrés után összekeverem a kakukkfüves gesztenyével, és egy csinos kis tálba halmozva kínálom köretként vagy akár csak úgy magában, könnyű ebédként egy szelet rozskenyérrel.