Ezt a fogást Mautner Zsófi első szakácskönyvének egyik receptje ihlette. Zsófi receptjeit rendszeresen „vegánítom” a konyhámban, ő pedig nagyon örül ennek, mert – hogy saját szavaival szóljak – őt is „nagyon érdekli ez a vegán dolog, és a zöldségek izgatják a legjobban”. Erről személyesen is meggyőződhettem, amikor vendégül láttam vacsira Tel Avivban. Az köztudott, hogy a kókusz és a citrom épp olyan elválaszthatatlan öri-barik, mint a csoki és a narancs vagy a mák és a mandula. Akadnak ilyen klikkek, amelyek bevetésével képtelenség ételt elrontani. Ha pedig a kókusztej és a lime üdítő kombinációját egy kis gyömbérrel, csilivel és citromfűvel is megspékeljük, még a csillagokat is lefőzzük az égről, olyan finom lesz a végeredmény – Zsófi könyve szerint egyébként „különösen alkalmas férfiszívek megolvasztására”. Nálunk mindenesetre működött, amikor Matan csúnyán nézett rám, miután ismét sikerült három új szalmakalappal, két új szatyortáskával és négy új pólóval belibbennem a konyhába egy ártatlan sétának indult shoppingtúra után. A hozzávalók ismét iránymutatók csupán – zöldbab helyett zöldborsóval, koriander helyett petrezselyemmel, tofu helyett szejtánnal is brilliánsan működik a recept.
Hozzávalók 1 adag
- 2.00 ek. kókuszolaj
- 1.00 csokor zöldhagyma
- 1.00 gerezd fokhagyma
- 1.00 db zöld csili ha nincs, zöld erőspaprika
- 2.00 ek. zöld currykrém vagy currypor (vagy egyszerűen csak koriandermag, római kömény és kurkuma keveréke)
- 1.00 ujjbegynyi gyömbér lereszelve/1 kk. gyömbérpor
- 2.00 levél citromfű
- 1.00 db lime leve és egy kicsi a reszelt héjából (citrom is megfelel)
- 0.50 csésze kókusztej
- 0.50 csésze fehérbor
- 0.50 csomag tofu (100 g) falatnyi darabokra vágva
- 1.00 marék fagyasztott ceruzabab
- 1.00 db cukkini kövér karikákra vágva/1 padlizsán hámozva, kockákra vágva
- 1.00 csésze konzerves bébikukorica vagy bambuszrügy (telhetetleneknek mindkettő)
- 2.00 ek. szójaszósz
- 1.00 csokor friss koriander
- só
- bors
Elkészítés
- A kókusztejet és a fehérbort némi fűszerrel és az apróra vágott koriander ½-ével botmixerben összeturmixolom.
- Egy jókora lábosban olajat hevítek, és addig pirítom a felaprított hagymát, fokhagymát és csilit, míg illatozni nem kezdenek, ekkor pedig belekeverem a currypasztát vagy a fűszereket.
- Most belerepülhet pár rántásnyi reszelt lime-héj, a citromfű és a gyömbér, majd zuttyanhatnak a zöldségek és a tofu is, amelyeket erős lángon kissé megpirítok – de nem főzök mállósra.
- Felöntöm a lábost a zöldre festett kókusztejjel, és állandó kevergetés mellett az egészet összeforralom, sózom, borsozom, majd csökkentem a láng erejét, fedőt teszek a lábosra, és így bugyborékoltatom mintegy 20 percen át.
- A tűzről levéve belecsavarom a lime-levet, és megfröcskölöm egy kis szójaszósszal, majd átteszem egy csini kis tálba, és megszórom az aprított zöldfűszerekkel. Rizzsel vagy egyszerűen csak valami isteni kenyérrel, pitával, sőt kuszkusszal tortillába tekerve is fergeteges fogás.