A Kaymak egy „titkos” kedvenc kávézóm volt Jaffában, a Gáza utcában – főként helyiek és tanulók látogatták. Otthonos és menő hely volt, időnként random arakot, azaz ánizspálinkát osztogattak a vendégeknek, állandóan jó zene szólt, és mindig belefutottam barátokba, ha itt ücsörögtem. „Kutyaharapást szőrivel” névre keresztelt, szabadúszó barátokból álló kis csoportunk főhadiszállásának számított: ha Luca, Sára, Hanna, Andi, Eszter és én összejöttünk, rendeltünk egy humuszt, egy tányér töltött szőlőlevelet, egy vegán shaksukát, és egy céklasalit, és mindenen megosztoztunk, miközben – munka címszó alatt – eltrécseltünk az élet nagy dolgairól. A Kaymak azóta sajnos bezárt – a pletykák szerint a tulaj New Yorkban nyit egy közel-keleti éttermet –, de a kedvenc salátánkról szerencsére nem kellett lemondanunk...
Hozzávalók 1 adag
- 0.50 fej főtt cékla dobókockányi darabokra vágva (vákuumcsomagolt/akár „savanyúságként” árult céklasaláta is megteszi)
- 0.25 db piros kaliforniai paprika vékony csíkokra vágva
- 0.25 db lila hagyma vékony holdacskákra vágva
- 1.00 marék dió
- 4.50 levél jégsaláta vékony csíkokra vágva
- 1.00 nagy csokor korianderzöld és petrezselyem vegyesen, apróra vágva
A mártáshoz:
- 1.00 ek. tahini
- 2.00 ek. víz
- 1.00 ek. citromlé
- só
- bors
- 1.00 gerezd fokhagyma préselve
Elkészítés
- Minden összetevőt alaposan összeforgatok, megkínálom egy kis olívaolajjal és sóval, majd tahinivel az oldalán, rozskenyérrel tálalom. Az édes cékla, az aromás paprika, a pikáns koriander és a krémes tahini fergeteges ízharmóniát alkotnak.