1. Receptjeim
  2. Szabad a lábos!
  3. Batyuban sült random finomságok

Batyuban sült random finomságok

  • Gyors
  • Energiaszegény
  • Gluténmentes
  • Rostban gazdag
  • Szénhidrátszegény
  • Elkészítési idő:
    35 perc
  • Kalória:
    488 kcal
  • Protein:
    8 g
  • Zsírtartalom:
    27 g
  • Szénhidrát:
    43 g

Amikor az ember férje éjszakás orvos, akkor reggel hétkor felkerekedik otthonról, és másnap reggel tízre ér haza, ami már önmagában is szörnyen megterhelő, pláne tisztességes koszt nélkül. A kórházi étkezde délután bezár, a rendeléssel pedig mindig ugyanaz a gond: vagy silány a minőség, vagy rettentő drága az étel. Így aztán nálunk már tradíció, hogy amikor Matan ügyeletes, összedobozolok neki egy menő menüt az előző esti vacsiból. Ám ha nagyon megszalad a kanalunk, és mindent elfogyasztunk, reggel kreatívnak kell lennem: alig fél órám van rá, hogy összehozzak egy finom, gyors és egészséges fogást, amitől egész éjszaka pörög majd a kedves. Ezekre az alkalmakra (és minden olyan esetre, amikor iszonyú gyorsan kell iszonyú jót főzni) tökéletes megoldás a batyus lakoma. A legjobb viszont mégiscsak az benne, hogy az ember azt rak bele, amihez kedve szottyan, vagy ami épp akad odahaza. A hozzávalók listájáról ezért most kivételesen nem mindenre van szükség – ezek inkább afféle ihlető összetevők.

Hozzávalók 1 adag

  • burgonya héjában, ½ cm-es karikákra vágva
  • édesburgonya ugyanígy
  • cékla meghámozva ugyanígy
  • cukkini kövér karikákra vágva
  • gomba úgy, ahogy van
  • vörös- és lila hagyma meghámozva, ½-ezve
  • fokhagyma héjában (hogy ki lehessen préselni belőle a sült krémet, vagyis a mennyei mannát)
  • szejtánszeletek olívaolajjal, sóval, borssal, mustárral marinálva
  • füstölt tofu vagy natúr tofuszeletek ½-½ arányban juharsziruppal és szójaszósszal marinálva
  • zöldfűszerek (nekem nagy kedvencem a kakukkfű és a rozmaring, de bazsalikommal és oregánóval is fergeteges)
  • olívaolaj
  • kókuszzsír

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítem 220 fokra, és egy alufóliahengerről lefejtek egy nagyjából ½ karnyi hosszú cafatot – ahányan eszünk, annyi alufóliabatyura lesz szükség.
  2. Magam elé terítem a konyhapulton az ezüstösen csillogó, alkalmi tepsiket, mindegyiket alaposan megkenem olajjal vagy kókuszzsírral, majd igazságosan elosztom rajtuk a sütnivalóimat, sózom, borsozom, megpakolom a zöldfűszerekkel, és meglocsolom őket még egy kis olajjal.
  3. A hosszanti végeket összecsípem és egy kicsit behajtogatom, hogy egyben maradjon, a batyu két oldalát pedig felhengergetem ½ cm-es hajtássá – így egy csinos kis párnácskát kapok, amelyen ideális esetben sehol sincsen lyuk.
  4. A csomagokat tepsire pakolom, és a forró sütőbe tolom őket 25-30 percre – de ha épp olyan kedvem támad, akkor az utolsó 5 percre óvatosan kinyitogatom a tetejüket, és fedetlenül tolom vissza őket a sütő felső rácsára, hogy itt-ott kicsit odakapjanak a zöldségek.
  5. Friss rozskenyérrel tálalom, és kínosan ügyelek rá, hogy a finom szaft utolsó cseppje is átkerüljön a tányérra (vagy dobozba) az alufóliatasakból. Mindenféle mártás és szósz passzol mellé a barbecue-tól a tahinin és a csilis olajon át egészen a mangócsatniig.

Bon appétit!