Amikor az ember férje éjszakás orvos, akkor reggel hétkor felkerekedik otthonról, és másnap reggel tízre ér haza, ami már önmagában is szörnyen megterhelő, pláne tisztességes koszt nélkül. A kórházi étkezde délután bezár, a rendeléssel pedig mindig ugyanaz a gond: vagy silány a minőség, vagy rettentő drága az étel. Így aztán nálunk már tradíció, hogy amikor Matan ügyeletes, összedobozolok neki egy menő menüt az előző esti vacsiból. Ám ha nagyon megszalad a kanalunk, és mindent elfogyasztunk, reggel kreatívnak kell lennem: alig fél órám van rá, hogy összehozzak egy finom, gyors és egészséges fogást, amitől egész éjszaka pörög majd a kedves. Ezekre az alkalmakra (és minden olyan esetre, amikor iszonyú gyorsan kell iszonyú jót főzni) tökéletes megoldás a batyus lakoma. A legjobb viszont mégiscsak az benne, hogy az ember azt rak bele, amihez kedve szottyan, vagy ami épp akad odahaza. A hozzávalók listájáról ezért most kivételesen nem mindenre van szükség – ezek inkább afféle ihlető összetevők.
Hozzávalók 1 adag
- burgonya héjában, ½ cm-es karikákra vágva
- édesburgonya ugyanígy
- cékla meghámozva ugyanígy
- cukkini kövér karikákra vágva
- gomba úgy, ahogy van
- vörös- és lila hagyma meghámozva, ½-ezve
- fokhagyma héjában (hogy ki lehessen préselni belőle a sült krémet, vagyis a mennyei mannát)
- szejtánszeletek olívaolajjal, sóval, borssal, mustárral marinálva
- füstölt tofu vagy natúr tofuszeletek ½-½ arányban juharsziruppal és szójaszósszal marinálva
- zöldfűszerek (nekem nagy kedvencem a kakukkfű és a rozmaring, de bazsalikommal és oregánóval is fergeteges)
- olívaolaj
- kókuszzsír
Elkészítés
- A sütőt előmelegítem 220 fokra, és egy alufóliahengerről lefejtek egy nagyjából ½ karnyi hosszú cafatot – ahányan eszünk, annyi alufóliabatyura lesz szükség.
- Magam elé terítem a konyhapulton az ezüstösen csillogó, alkalmi tepsiket, mindegyiket alaposan megkenem olajjal vagy kókuszzsírral, majd igazságosan elosztom rajtuk a sütnivalóimat, sózom, borsozom, megpakolom a zöldfűszerekkel, és meglocsolom őket még egy kis olajjal.
- A hosszanti végeket összecsípem és egy kicsit behajtogatom, hogy egyben maradjon, a batyu két oldalát pedig felhengergetem ½ cm-es hajtássá – így egy csinos kis párnácskát kapok, amelyen ideális esetben sehol sincsen lyuk.
- A csomagokat tepsire pakolom, és a forró sütőbe tolom őket 25-30 percre – de ha épp olyan kedvem támad, akkor az utolsó 5 percre óvatosan kinyitogatom a tetejüket, és fedetlenül tolom vissza őket a sütő felső rácsára, hogy itt-ott kicsit odakapjanak a zöldségek.
- Friss rozskenyérrel tálalom, és kínosan ügyelek rá, hogy a finom szaft utolsó cseppje is átkerüljön a tányérra (vagy dobozba) az alufóliatasakból. Mindenféle mártás és szósz passzol mellé a barbecue-tól a tahinin és a csilis olajon át egészen a mangócsatniig.
Bon appétit!