Amikor nyár van, nyár, a röpke lepke mellett mi is szeretnénk virágról virágra szállni, de mivel azt nem illik, inkább zöldségről gyümölcsre szálldosunk. Amikor a Bezalel Művészeti Akadémia végzős divattervezőinek kiállítására utaztam három tucat újságíróval, a „kirándulóbuszon” megakadt a szemem egy srácon. Valahogy olyan pozitív kisugárzása volt. A divatbemutatón egymás mellé sodródtunk, és kiderült: azon kívül, hogy egy magazin főszerkesztője, menő éttermeket tervez meg, tetőtől talpig. Ez azt jelenti, hogy az enteriőrtől az étlapon át a vacsi közben szóló zenéig mindent ő álmodik meg, ám ami még ennél is izgalmasabb volt számomra: főz is. Ekkor pedig már értettem, miért is éreztem ezt az instant vonzalmat. Következő szerdán este Dror – merthogy ez a neve új, kulinárisan érzékeny barátomnak – és én már úgy főzőcskéztünk együtt, mintha világéletünkben közös főzőshow-nk lett volna. Miközben figyeltem, ahogy szakértő kezei elképesztő iramban és precizitással dolgoznak, egy-két kreatív receptet is kunyeráltam tőle. Íme a világ legdögösebb salátája, valami puccos étterem étlapjáról, egyenesen a konyhádba.
Hozzávalók 1 adag
- 4.00 szem friss füge
- 1.00 csokor friss menta
- 1.00 ujjbegynyi friss gyömbér
- 1.00 db lime
- balzsamecet
- méz/agavészirup
- 2.00 marék friss, zsenge spenótlevél (a bébispenót a legjobb)
- só
- frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
- Alaposan megmosok mindent – na jó, a balzsamecetet nem kell.
- Negyedelem a fügét, és a tálacskába szórom a darabokat.
- Letépkedem a leveleket a mentáról, apróra nyesem és a gyümölcsök után küldöm őket.
- A spenótleveleket – ha nagyok – cafatkákra tépkedem, ha kicsik, egyszerűen csak a küblibe szórom.
- Fogom a reszelőt, és rákapargászom a salira az egyik lime héjának ½-ét, majd a friss gyömbért.
- Egy csészébe úgy 1 kis felesnyi balzsamecetet öntök, belelocsolom a szirupot, és az ujjaimmal kiszűrve a magokat belefacsarom a lime levét is. Összekutyulom az öntetet, és a salátára zúdítom.
- Most jöhet 1 csipet só és némi fekete bors. A kezeimmel finoman emelgetve szépen eloszlatom az összetevőket. Azért nem kanállal keverem össze, mert a füge épp olyan törékeny, mint Hamupipőke üvegcipellője vagy a Vengaboys karriere.
Elkészült! Ugye milyen szexi? Érdemes kipróbálni a tibeti momó mellé, de fogyasztható magában könnyű vacsoraként is. Ha nincs füge, készíthető eperrel vagy őszibarackkal – mindkettővel isteni. És mivel mindenki hálás, ha egy általa megvetett összetevőre ajánlanak neki alternatívát, most a spenótgyűlölőkre is gondolok: a rukkola vagy az endívia saláta is remekül működik hozzá.