Ez a frissítő, nyári saláta a kedvenc tengerparti bárom, a Cassis specialitása. A mesébe illő étterem Ajami Beachen, Tel Aviv déli részén várja a vendégeket – ritkán járok flancos helyekre, de itt mindig elcsábulok egy kis kényeztetésre. Egy pohár hűsítő fehérbor társaságában elnyammogni ezen a salin, a hófehér napernyők alatt sütkérező turistákat, hidzsábot viselő arab lányokat és szőke fürtös szörfösöket figyelve kész világutazás egy helyben ülve. Akárhol legyek is a világon, ha elkészítem ezt a könnyű ebédet, máris Jaffa tengerpartján érezhetem magam.
Hozzávalók 1 adag
- 1.00 marék bébispenót
- 0.50 db cukkini krumplihámozóval vékony, hosszanti szeletekre vágva
- 1.00 marék salátalevél (madásraláta/fejessaláta/római saláta/akár ezek keveréke)
- 1.00 marék koktélparadicsom félbevagdosva
- 2.50 fej articsóka (konzerves/befőttesüveges) hosszában elfelezve
- 3.50 szem aszalt datolya kimagozva, apróra vagdosva
A salátaöntethez:
- 1.00 rész olívaolaj
- 0.50 rész citromlé
- 0.25 rész fehérbor-/almaecet
- 0.25 rész mustár
- 1.00 tk. juhar-/agavészirup
- só
- bors
- 1.00 gerezd fokhagyma préselve, befőttesüvegben összerázva
Elkészítés
- A zölségek felvagdosása után igazából nem marad más feladat, mint csinosan elrendezgetni őket egy-egy tálacskában, és nagyvonalúan meglocsolni a citromos vinaigrette-el.