1. Receptjeim
  2. Minden nap ünnepnap
  3. Almával sült kolbászkák gyömbéres mustármázban, cipóban tálalva

Almával sült kolbászkák gyömbéres mustármázban, cipóban tálalva

  • Elkészítési idő:
    45 perc
  • Kalória:
    530 kcal
  • Protein:
    12 g
  • Zsírtartalom:
    16 g
  • Szénhidrát:
    87 g

Bár a húsevők közül sokan úgy képzelik, hogy mi, vegánok afféle egészségdilis lények vagyunk, akik sosem engednek meg maguknak egy kis bűnözést, mindenkit ki kell ábrándítanom: vegánként is kirúghatunk a hámból, ha időnként egy (kókusz)zsírdús, szénhidrátokkal megpakolt kalóriabombára vágyunk. A recept egyébként evolúciós szempontból Nigella Lawson egyáltalán nem vegán receptjéből fejlődött színes zöldségekkel teli, az eredetinél még mindig sokkal egészségesebb fogássá. Nálunk télen rendszeres vendég, de mivel abban nem ismerek tréfát, hogy újévkor kolbászt kell enni, főként szilveszterkor pakoljuk meg vele az asztalt a barátaink legnagyobb örömére. Ez az ünnepi fogás minden partit izgalmas kulináris kalanddá változtat: ki ne imádná a sütőben karamellizált mustáros gyömbér-mázas finomságokat ropogós, forró rozskenyérrel tunkolni?

Hozzávalók 1 adag

  • 2.00 ek. gyömbérlekvár (de narancslekvárral is fergeteges)
  • 2.00 ek. magos mustár
  • 1.00 alma meghámozva, gerezdekre vágva
  • 2.00 gerezd fokhagyma
  • 1.00 ek. kókuszzsír
  • 2.00 ek. szójaszósz
  • vegán mini/normál méretű kolbász kövér karikákra vágva, de ennek hiányában tofuval/hámozott, kövér csíkokra vágott padlizsánnal és cukkinivel is működik
  • 1.00 db zsemle személyenként (ha sokaknak készül, 1 nagy cipócska)
  • 1.00 szál friss kakukkfű száráról lefejtett, apróra vágott levele (de persze 1 csipet szárított fűszert használni se halálos bűn)
  • 1.00 csipet szárított csili

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítem 190 fokra, és amíg felforrósodik, összekutyulom a gyömbérlekvárt, a mustárt, belepréselek 1 fokhagymagerezdet, majd rálocsolom a szójaszószt és a kókuszzsírt. (Ha túlságosan megszilárdulna a hidegben, folyékonyra melegítem egy serpenyőben.)
  2. A kolbászkákat és az almát mustáros keverékbe borítom, alaposan meghempergetem őket, hogy mindegyik ragadjon a kulimásztól, egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőtálba pakolom őket, de úgy, hogy kényelmesen megférjenek egymás mellett, majd melléjük dobálom a hámozatlan fokhagymagerezdeket, és őket is megkenem a mázzal, hogy az édes-krémes sült fokhagymácskákat a kenyérre kenve fogyaszthassam, comme il faut. Vándorolhatnak is a sütőbe 40 percre.
  3. Amíg pirulnak, elkészítem a kenyérlábast: megskalpolom a cipót, kikaparom a belsejét, de azért nem egészen a héjáig, nehogy a kelleténél jobban megszottyosodjon. A sütőből kivett kolbászokat megszórom friss kakukkfűvel és csilipehellyel, majd megpakolom velük a kenyeremet, rácsurgatom a fennmaradó szaftot, és visszateszem a skalpot, mint egy fedelet.
  4. Közvetlenül a tálalás előtt 3 percre becsúsztatom a sütőbe az egész cuccot úgy, ahogy van, majd az asztal közepére helyezem, és egy öblös kanál segítségével mindenki szervírozgat magának, végül pedig ünnepélyesen cafatokra tépjük az itt-ott roppanós, máshol édesen szaftos cipót.