1. Receptjeim
  2. Cukorfalat
  3. A mindent vivő muffin

A mindent vivő muffin

  • Energiaszegény
  • Rostban gazdag
  • Elkészítési idő:
    35 perc
  • Kalória:
    196 kcal
  • Protein:
    3 g
  • Zsírtartalom:
    9 g
  • Szénhidrát:
    22 g

Amikor egy kelet-londoni kávézónak sütöttem muffinokat, reggelente minimum négy tálca készült, négy különböző ízben. Bár sokan úgy képzelik, hogy a süteménykészítés olyan állapotokat idéz elő, mintha Lady Gagát összeeresztenénk a konyhában Madonnával, az igazság az, hogy cupcake-et sütni valójában rettenetesen egyszerű. Ha most gonosz akarnék lenni, közzétennék valami puccos muffinreceptet (mondjuk a citrom- vagy levendulatortácskáét), majd időről-időre újabb muffinokkal bombáznám a népet (persze nem szó szerint, mint Lucy Liu a Charlie angyalaiban). Én azonban megkegyelmezek, és most elárulom a nagy titkot: aki egyszer megtanulja a világ legegyszerűbb muffintésztájának receptjét, annak nem lesz többé szüksége útmutatásra.

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 2.00 csésze liszt
  • 1.00 zacskó sütőpor
  • 1.00 csésze cukor (kókuszcukor rocks!)
  • 1.00 kk. fahéj vagy más édességhez illő fűszer (szerecsendió, szegfűszeg, vanília, gyömbér – ami illik a kombinációhoz)
  • 0.30 csésze olaj
  • 1.00 csésze víz más folyadék (ezt az elkészítésnél kifejtem)
  • 1.00 csésze „finomság” (nyugalom, ezt is ki fogom fejteni)

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
  2. Az egyik tálba beleszórom a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a cukrot, majd alaposan összekutyulom őket.
  3. A „finomság” is belekerülhet a lisztes kotyvalékba: ez lehet ½ csésze mák és ½ csésze durvára tört mandula, esetleg aszalt füge apróra vágva, zabpehellyel. Akár a kedvenc desszertemet is újrateremthetem a konyhában: a Bounty-érzés eléréséért kókuszreszeléket és csokit használok, a Snickers-fétisemet sós mogyoróval (igen, isteni lesz) és csokis karamelladarabkákkal elégítem ki.
  4. A másik tálba beleöntöm az olajat és a vizet, vagy pedig...
  5. ...ismét ideje kreatívnak lenni. Rajtam áll, milyen muffint készítek, de az arányokat be kell tartani. Leírok pár variációt: víz helyett az olaj mellé önthetek narancslevet (csokival-dióval nyerő), kókusztejet (citromhéjreszelékkel, mandulával szuper) vagy pezsgőt (fehér csokival és aranymazsolával lenyűgöző). Akár lekvárt is használhatok, vízzel lazítva, és az extra ízélményért löttyinthetek bele 1 kávéskanál balzsamecetet, vaníliaaromát és vodkát. A magam részéről még azt a fura piát is felhasználtam egy ízben, amit karácsonyra kaptam a nénikémtől, és sosem tudtam, mihez kezdjek vele.
  6. Összeforgatom a 2 keveréket, de nem kavarom túl vehemensen, mert a sütőpor már dolgozik is, hogy habosra, lazára fújja fel a tésztát. Ha olyan brutálisan kotyvasztok, mint Lindsay Lohan a koktélbárban, az egész összesik. Figyelem az állagát: kb. olyannak kell lennie, mint a hummusznak.
  7. Belekanalazom a tésztát a muffinformákba. Ha nem szilikonosakat használok, kibélelem őket papírkapszlival, vagy egyszerűen csak négyszögeket vagdosok sütőpapírból, és azokat teszem a gödröcskékbe. Nem töltöm őket teljesen tele, mert a sütőben rendesen megduzzadnak majd.
  8. Mielőtt belököm őket a forró katlanba, átgondolom az utolsó simításokat. Ha nem akarok flancolni, már mehetnek is a sütőbe, ha visszafogott dekorra vágyom, olyasvalamivel szórom meg a tetejüket, amit a tésztába tettem (tört magvak, csokimorzsa, ilyesmi), ha pedig a New York-i cool arcok kedvenc sütödéjével, a Magnolia Bakeryvel akarom felvenni a versenyt, felkészülök egy utolsó, 1 perces kavarásra: erről szól a +1. pont.
  9. Középre csúsztatott rácson 22 percet sülnek a muffinok. Minimum 15 percig nem nyitom ki a sütő ajtaját, ám ha ezután úgy látom, hogy nagyon pirul a tetejük, finoman letakarom őket egy sütőpapírral. Ha letelt az idő, kikapom a tepsit, és békén hagyom 10 percre, majd ügyesen kiszedem a sütikéket, és egy rácsra helyezem őket hűldögélni.
  10. ...és akkor lássuk a mázat: ehhez porcukorra és némi kézügyességre lesz szükségem! 1 csésze porcukorba elkezdek vizet csepegtetni, de nagyon óvatosan, mert ha sok lesz, használhatatlanná válik. Folyamatosan kevergetem egy kiskanállal, egészen addig, míg krémes állagú nem lesz, mint a mascarpone. Igen, a cukor képes erre! Ha variálni akarok rajta, színezhetem pár csepp presszókávéval, citromlével, de természetes, íz nélküli ételfestékeket is vásárolhatok, ha nagyon ráindultam a cupcake-készítésre. A kihűlt muffinok tetejére kanalazom, és megkoronázom őket 1 szem friss eperrel, szederrel, 1 kocka csokival, nád-kockacukorral vagy amivel csak kedvem szottyan.