Greg Gorman legendás amerikai fotós – készített portrékat Andy Warholról, Johnny Deppről és Leo DiCaprióról is. Emellett szenvedélyes foodie és jó barátom – ő készítette első könyvem, a Gumimatrac a Gangeszen borítófotóját is. Amikor egy kimerítő fotóworkshop után együtt vacsoráztunk, rendelt egy „green saladet, amely egy amerikai számára egy hatalmas tál friss zöld levelet jelent, felturbózva némi koktélparadicsommal, esetleg finomra karikázott sárgarépával, pirított magvakkal megkínálva. A szín stimmelt – uborkasalátát kapott. Ekkor jöttem rá, mennyire nincs kultúrája nálunk a klasszikus zöldsalátának, amely külföldön majd minden fogás mellé elengedhetetlen – Tel Aviv kávézóiban a reggeli mellé is jár.
Hozzávalók 1 adag
- 1.00 marék koktélparadicsom félbevágva
- 2.00 marék bébispenót, madársaláta és rukkola (lehetőleg megtisztítva)
- 7.00 db vékony karika sárgarépa
- 1.00 csokor friss bazsalikom
- 0.50 db újhagyma felkarikázva
- 1.00 marék fenyőmag száraz serpenyőben/sütőben megpirítva
A salátaöntethez:
- 2.00 ek. balzsamecet
- 4.00 ek. olívaolaj
- 1.00 kk. datolyaméz vagy juharszirup
- 1.00 kk. mustár
- 1.00 kk. mandulavaj (elhagyható)
- 1.00 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítés
- A spenótról leszedegetem az esetleges túl vaskos szárakat, egy salátástálba szórom a zöldekkel, megfejelem a felezett koktélparadicsomokkal, majd a többi zöldséget is rákarikázom. A tetejére tépkedem a bazsalikomleveleket.
- Száraz serpenyőben megpirítom a fenyőmagokat, épp csak annyira, hogy egy pici színük legyen, majd ezt is a salátára szórom.
- Az öntethez minden hozzávalót egy befőttesüvegbe öntök, belepréselem a fokhagymát, és alaposan összerázom. Csak közvetlenül a tálalás előtt öntöm nyakon a salit, nehogy megszottyosodjon nekem.