1. Receptjeim
  2. Szabad a lábos!
  3. Vendégváró tortácskák Született feleségek módra

Vendégváró tortácskák Született feleségek módra

  • Energiaszegény
  • Szénhidrátszegény
  • Elkészítési idő:
    40 perc
  • Kalória:
    261 kcal
  • Protein:
    4 g
  • Zsírtartalom:
    15 g
  • Szénhidrát:
    23 g

Már évek teltek el, mióta Bree Van de Kamp és a Lila akác köz többi lakója örökre búcsút intett nézőinek – ideje nekünk gondoskodnunk róla, hogy a Született feleségek vörös konyhatündére bevonuljon a halhatatlan szakácsnők képzeletbeli panteonjába. Bree ugyanis – még ha nem is valódi személy – legalább olyan fontos gasztrotörténelmi személyiség, mint Julia Child.

Számomra Bree kreációi a konyhában legalább olyan izgalmasak voltak, mint az, hogy épp milyen szennyes kis titkot rejteget. Emlékszem a citromos meringue tortára, az ananászos fejjel-lefelé tortára, a csodálatos, ajándékba adott muffinokra („A kosárkára szükségem lesz.”) és az én személyes kedvencemre, a mini quiche-re is. Éppen ezért, amikor a napokban a sorozat utolsó, két órás maratoni epizódját élveztük a barátaimmal, kizárólag Bree-féle csodákból állítottunk össze büféasztalt... ahol a legnagyobb sikert ezek az egyszerre ropogós és krémes finomságok aratták! Lássuk tehát, mi készül Bree konyhájában…

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 3.00 csésze liszt (én rozs- és teljes kiőrlésű liszt keverékét használtam)
  • pár csepp ecet
  • 0.50 csésze olaj
  • 0.50 csésze növényi főzőkrém pl. Alpro, de a kókuszkrém is szuperjó
  • 2.00 db nagy krumpli vagy édesburgonya/karalábé, esetleg 1 kg spenót/mángoldlevél (de 2 csésze parajpüré is megteszi)
  • 1.00 fej hagyma
  • 2.00 gerezd fokhagyma
  • 1.00 rúd gabonakolbász
  • 1.00 csésze tofukrém vagy 1 csésze kesudió beáztatva, sóval-borssal krémmé tumixolva
  • 1.00 szál zöldhagyma vagy petrezselyem
  • bors
  • rozmaring friss/őrölt

Elkészítés

  1. Bree lisztet hint egy keverőtálba, és könnyedén belecsurgatja az olajat. Finom ujjacskáival morzsásra gyömöszkéli a tésztát, majd szinte cseppenként vizet adagol hozzá, mígnem gyúrható és alakítható lesz – mint mindenki Bree keze alatt.
  2. Belisztezi az asztalt, és kiteríti a tésztát. Határozott mozdulattal előkapja a sodrófát, mintha csak kedvenc fegyverével készülne lecsapni, és kíméletlen precizitással 3 mm vékonyra nyújtja a tésztát. Előkapja a mini quiche kiszúró formáját – amilyen nekünk nincs, ezért használjuk a csészét –, és 12 tökéletes kört vág ki.
  3. Bree 190 fokra melegíti elő a sütőjét, közben pedig felaprítja a hagymát és a fokhagymát – anélkül, hogy egyetlen könnyet is ejtene. Éles késsel szeletekre vágja a kolbászt – retteg, aki szemtanúja a mészárlásnak.
  4. Olívaolajat hevít kedvenc serpenyőjében, amelyet még Svájcban vásárolt neki Orson, és megpirítja a fokhagymát meg a hagymát. Sózza-borsozza, majd rozmaringgal szórja meg a piruló hagymácskákat, elegánsan, mintha csak parfümöt hintene magára. 1 kávéskanálnyi éppen megteszi.
  5. A reszelő nagylukú oldalán a választott zöldséget heves mozdulatokkal beleaprítja a sistergő serpenyőbe, kivéve, ha spenótot használ, mert akkor csak egyszerűen, rezzenéstelen arccal a serpenyőbe önti a megtisztított leveleket. Folyamatos kevergetés közben pirítja őket, míg puhulni nem kezdenek – Bree bárkit és bármit képes megpuhítani.
  6. Nagystílűen önti a tejszínt a sercegő zöldségekre – épp úgy, ahogy alkoholista korában a chardonnay-t a kristálypohárba –, majd finomabbra veszi a tűz erejét, és időnként kevergetve hagyja, hogy a quiche tölteléke könnyű krémmé álljon össze. Ha ez megvan, lehúzza a tűzről, és boldogan konstatálja, hogy még mindig ő a legjobb szakács a Lila akác közben.
  7. A makulátlanul csillogó, híres-neves muffinsütőtál angyalkórus kíséretében kerül elő a szekrényből. Bree a szilikonos muffinformára esküszik. A tésztakorongokat egyenként a nyílásokra helyezi, és a közepüket finoman a mélyedések aljára nyomja, majd elegánsan elrendezi a kilógó tésztafodrokat – mintha a nőegylet gyűlésére készített virágcsokrot egyengetné.
  8. Minden tésztakosárkát megpakol töltelékkel – de ügyel rá, hogy egyenlően jusson mindenkinek, hiszen Bree elve: „Szeresd szomszédod, ahogy önmagad szereted.” Mind kap 1-2 szelet kolbászkát is, mert így mégiscsak csinosabbak.
  9. Most Bree titkos trükkje következik: a tofukrémbe reszel 1 gerezd fokhagymát, és – mintha csak mérget csepegtetne bele – egy kis ecettel is megkínálja. Alaposan összekeveri, és minden minitortácskát megtisztel 1 kávéskanál hófehér krémmel... ennél már csak Bree csillogó fogsora fehérebb.
  10. Bree tudja, hogy a jó háziasszony egyszerre főz és tartja kristálytisztán a konyhát, ezért amíg a quiche a sütőben élvezi a kánikulát 27 percen át, ő elmosogat, és felteszi a kedvenc cédéjét: a karácsonyi válogatást, amelyet fia, Andrew készített neki. Igaz, épp nyár közepe van, de ez Bree-t cseppet sem érdekli: száncsengős hangulatban van, és kész.
  11. Büszke mosollyal emeli ki a sütőből a takaros kis tortácskákat. Néhány percig hűlnek, majd egy rácsra pakolja őket, és a kertjében szedett, apróra vágott zöldhagymával és petrezselyemmel ékesíti a remekművet. Végül egy rendkívül elegáns tálra tessékeli a mini quiche-eket, és tálaláskor így szól az ámuló-bámuló vendégsereghez: „Ugyan, semmiség volt.”