1. Receptjeim
  2. Minden nap ünnepnap
  3. Sábeszi sólet

Sábeszi sólet

  • Fehérjedús
  • Rostban gazdag
  • Elkészítési idő:
    60+12 perc/óra
  • Kalória:
    629 kcal
  • Protein:
    19 g
  • Zsírtartalom:
    22 g
  • Szénhidrát:
    80 g

Sóletet készíteni valami elképesztő élvezet. Egyrészt mert nagyjából annyi energiabefektetést igényel, mint felrakni a kedvenc lemezemet, másrészt pedig mert egy egész nap hangulatát meghatározza: ahogy lassan és csendesen vartyog, fő és sül a sütőben tizenkét ótán át, mindent belengő illata a lazítós hétvége, az ünnep és az igazi otthon hangulatával tölti meg a lakást. A sóletet a zsidó családoknál hagyományosan pénteken szokás összedobni, mert hogy Sabbátkor – azaz szombaton – nincs sürgés-forgás. Nincs annál nyugisabb, mint egy csendes szombati napon édes-krémes sóletet majszolni. Már péntek reggel elvégzem az előkészületeket: beáztatom a hüvelyeseket és az árpagyöngyöt. Ennél a receptnél kivételesen tilos bármiféle gagyi konzervbab használata: a sólet lelkéről beszélünk, emberek! Este kilenc felé belibbenek a konyhába, és...

Hozzávalók 1 adag

  • 2 ek. árpagyöngy
  • 0.5 csésze szárazbab (vegyesen is lehet: tarka-, vörös, apró szemű)
  • 0.5 csésze csicseriborsó
  • 1 szem krumpli
  • 1 szár sárgarépa
  • 0.5 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 ek. olaj
  • bors
  • pirospaprika
  • babérlevél
  • római kömény
  • őrölt koriander

Elkészítés

  1. Meghámozom a zöldségeket, és a fokhagymagerezd kivételével mindent megfelezek.
  2. Kiválasztok egy olyan lábost, amelynek semelyik része se műanyag. Nem mintha a plasztikai beavatkozások ellen volnék, csak a sütőben fogjuk megfőzni, és olvasztott plasztik nem szerepel a hozzávalók között. Fontos, hogy fedele is legyen. Belezúdítok mindent, amit csak felsoroltam, rákanalazok 1 kávéskanál sót, ½ kávéskanál borsot és 1 kávéskanál pirospaprikát, beledobok ½ babérlevelet, 1 csipet koriandert, illetve köményt. Ha csípősre támad kedvem, egy kis csilit is teszek bele. Felengedem annyi vízzel, hogy ellepje a kincseket.
  3. Rápakolom a tűzre és felforralom, közben pedig a sütőt előmelegítem 100 fokra. Ha forr a kotyvalék, egyszer alaposan megkavarom, majd betolom a sütőbe a fedővel megkoronázva, és – hogy Az ördög pradát visel Mirandáját idézzem – „That's all!” Lefekvés előtt még meglátogatom és pótolom az elpárolgott vizet, kicsit meg is mozgatom a zöldségeket fakanállal, de vigyázva, nehogy szétessenek. Ha esetleg felébredek hajnaltájt, ezt megismétlem, de legkésőbb reggel ismét feltöltöm vízzel.
  4. 12 óra elteltével a sólet megszületett: mély barna színe, krémes állaga és semmihez sem hasonlítható illata jelzi, hogy elkészült.

Szerény véleményem szerint egyébként a tökéletes sólet azt a képet idézi, amikor az Alien 4-ben Sigourney Weaver lezuhan az Alien királynő fészkébe. Egy korai ebédre éppen kihűl: rendezhetek egy sólet brunchot szombatra a barátaimnak, mert ebből egy kondér bizony minimum hat embernek elég. Friss kenyérrel tunkolva mennyei élvezet. Shabbat shalom – békés szombatot!