1. Receptjeim
  2. Minden nap ünnepnap
  3. Rosszlányok spagettije

Rosszlányok spagettije

  • Gyors
  • Elkészítési idő:
    25 perc
  • Kalória:
    725 kcal
  • Protein:
    19 g
  • Zsírtartalom:
    34 g
  • Szénhidrát:
    81 g

Még a legártatlanabb jókislány is tudja, hogy időnként igenis szükség van egy kis rosszalkodásra – a tésztaételek pedig sokak szerint mélységesen kimerítik a bűnözés fogalmát. Pedig aki diétahadjáratot indított a domborulatai ellen, jó, ha megjegyzi: teljes kiőrlésű lisztből, hús, tejszín vagy zsíros sajt nélkül igazán mindenki megérdemel egy nagy tál gőzölgő tésztát – már csak azért is, mert Sophia Loren esküszik: ennek köszönheti, hogy hetven felett jobban néz ki, mint a legtöbb negyvenes. A fogás egyébként egy klasszikus olasz recept vegán változata: szardella helyett napon szárított paradicsomszeleteket használok hozzá. Igazán ráfért egy kis nevelés... a neve ugyanis eredetileg spaghetti alla puttanesca, azaz „spagetti örömlány módra”. A legenda szerint Itália bordélyházaiban kedvelt fogás volt: hála a csilinek, tüzesen tartotta az urakat, ráadásul olcsón és gyorsan össze lehetet dobni. Állítólag egy Nápoly melletti kis szigeten készítették először egy hírhedt éjszakai lokálban, a hatvanas évek óta pedig világhírű fogás lett. Éljen a szexuális és kulináris forradalom! Persze aki körömszakadtáig tésztaellenes, kiválthatja hámozott, krumplipucolóval vékony csíkokra vágott, fokhagymás-borsos-sós olajon pár perc alatt megfuttatott cukkinivel is.

Hozzávalók 1 adag

  • 100.00 g spagetti teljes kiőrlésű, igény szerint gluténmentes lisztből készült
  • 1.00 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 0.50 csésze kapribogyó
  • 2.00 ek. fekete olívabogyó
  • 2.00 ek. szárított paradicsom csíkokra vágva
  • 1.00 csipet szárított csilipehely
  • 1.00 ágacska friss oregánó levele felaprítva
  • olívaolaj
  • 2.00 szem paradicsom apróra kockázva
  • 1.00 kis marék friss bazsalikom
  • durva tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

  1. Egy nagy lábasban felforralok jó sok vizet 1 evőkanál sóval, és ha már lobog, belezuttyantom a spagettit. Mivel a tészták útjai kifürkészhetetlenek, hallgatok a csomagolásra, és pontosan addig főzöm, amennyi idő a címkén szerepel. A mállósra főtt tésztánál már csak az elrontott tetoválások tragikusabbak: nincs visszaút.
  2. Egy serpenyőbe olívaolajat löttyintek, és ha már forró, megpirítom rajta a fokhagymát. Amikor illatozni kezd, rádobálom mindkét fajta bogyót, a csilit, a szárított paradicsomot és az oregánót, meghintem 1-2 csipet sóval-borssal, majd közepes lángon, állandóan kevergetve hagyom, hogy az ízek összehaverkodjanak.
  3. Hozzáadom a paradicsomot, majd felforralom, és úgy 5 percen át, állandó kavargatás mellett készre főzöm.
  4. A megfőtt spagettit leszűröm, egy szép nagy tálba pakolom, ráborítom a szószt, majd alaposan megszórom friss bazsalikomlevéllel, és rácsurgatok még egy kis olívaolajat. Most pedig már nincs is más dolgom, mint tálaláskor olyan szexinek, kihívónak és vérbeli olasz donnának tűnni, mint Madonna a Dolce & Gabbana reklámban, melyben – vélhetően életében először – nemcsak főzött, de mosogatott is.