1. Receptjeim
  2. Cukorfalat
  3. Répatorta vegán sajtkrémmel

Répatorta vegán sajtkrémmel

  • Rostban gazdag
  • Elkészítési idő:
    55 perc
  • Kalória:
    282 kcal
  • Protein:
    4 g
  • Zsírtartalom:
    12 g
  • Szénhidrát:
    38 g

Emlékszem, kiskoromban meggyőződésem volt, hogy a répatorta olyasmi, mint az üveghegy vagy a négyszögletű kerek erdő: csak a mesékben létezik. Meg abban a viccben, amelyben a nyuszika mindig azt kérdezi: „répatorta van?”. Na, hát én se nagyon tudtam, hogy van, mármint úgy egyáltalán a világon. Aztán egy napon egy gimis kirándulásra az osztályfőnököm hozott egy nagy tepsi sütit, és amikor a kíváncsi tekintetek kereszttüzében kibontotta, bejelentette: répatorta lapul benne... Nem tudom leírni az osztály kollektív csalódottságát. Dráma tagozatos csoportként alig vártuk, hogy valamiből drámát rendezhessünk – tanárnőnk répatortája heteken át téma volt: „mégis hogy képzelte?!” A kilencvenes években még mindig erősen tartotta magát az az elképzelés, hogy a tisztességes süti kizárólag dobostorta meg rigójancsi lehet. Ha jól emlékszem, még esélyt sem adtam a számomra oly gyanús fogásnak. Aztán ahogy teltek-múltak az évek, és egyre gyakrabban utazgattam, felfedeztem, hogy a répatorta nem egy zöldségízű izé, hanem történetesen a világ egyik legfinomabb desszertje. És mivel tele van vitaminnal, fehérjével és rostokkal, roppant egészséges immunerősítő is – reggelire egy szelet lazán felér egy tál müzlivel! És olyan jól illik hozzá a szójatejes latte...

Hozzávalók 12 szelethez

  • 2 csésze liszt (én rozs- és teljes kiőrlésű búzaliszt keverékét használtam)
  • 1 csésze cukor (a legjobb a kókusz-/nádcukor)
  • 1 csipet
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1.5 csipet fahéj
  • 1.5 csipet gyömbér
  • 1.5 csipet szerencsendió
  • 2 nagyobb répa apróra reszelve
  • 1 marék mazsola vagy aszalt áfonya
  • 1 marék dió összetörve
  • 0.5 csésze étolaj vagy kókuszszír
  • 1 csésze narancslé (ha nincs, a víz is megfelel)
  • jót tesz neki egy kis vaníliaesszencia is

Elkészítés

  1. Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
  2. A száraz alapanyagokat összekeverem egy nagy tálban, egy kisebben pedig a nedveseket. Utóbbiakat hozzáöntöm a száraz összetevőkhöz, és átkeverem, fokozatosan adagolva még hozzá vizet vagy narancslevet. Olyan állagúnak kell lennie, mint a humusznak vagy egy nagyon sűrű főzeléknek – ne nagyon folyjon.
  3. Kibélelek sütőpapírral egy tortaformát vagy lábost, és beleöntöm a masszát – persze olajozott kapcsos formával is működik a dolog.
  4. Úgy 40-42 percig sütöm, de 35 perc után már ellenőrzöm, nem pirul-e nagyon a teteje. Ha igen, letakarom alufóliával. Nem tartom hosszan nyitva a sütőt, mert kihűl, és még összeesik nekem. Akkor van kész, ha finoman megérintve a tetejét nem folyós és nem remeg, mint a kocsonya, de nem is kemény, mint a cipőtalp.
  5. A papír kilógó csücskénél fogva kiveszem a formából, és rácsra teszem hűlni. Mikor valamennyire kihűlt, a tenyerembe borítom, a másik kezemmel pedig lehúzom az aljáról a papírt, majd egy tortatálra vagy nagy tányérra teszem. Ha kapcsos formát használtam, nem kell bajlódnom ezzel a művelettel, elég egy vajkést finoman végighúzni a torta pereme mentén, hogy leválasszam a gyűrűről.
  6. Ami a vegán krémsajtot illeti, készen is kapható bioboltban, rendszerint tofuból. Ám ha nincs otthon, vízbe áztatott kesudióból készítem, amit agavé- vagy juharsziruppal turmixolok össze. Ha mindez szintén elérhetetlen, porcukorba pöttyintek pár csepp citromlevet és épp csak annyi vizet, hogy felvegye, majd összekeverem, vigyázva, ne legyen nagyon folyós, inkább mázszerű. És bármily türelmetlen vagyok is, csak akkor teszem rá, ha kihűlt a torta, különben leolvad róla az egész. A széleket dióval vagy finom kis szálakra vagdosott narancshéjjal körbekarikázva tálalom, és ha nagyon artisztikus passzban vagyok, marcipánrépát rittyentek a közepére mandulalisztből, agavészirupból és pár csepp valódi sárgarépaléből.