1. Receptjeim
  2. Minden nap ünnepnap
  3. Padlizsán Bollywood módra

Padlizsán Bollywood módra

  • Gyors
  • Gluténmentes
  • Elkészítési idő:
    40 perc
  • Kalória:
    764 kcal
  • Protein:
    33 g
  • Zsírtartalom:
    31 g
  • Szénhidrát:
    78 g

Ennek a padlizsánnak olyan komoly sikersztorija van, hogy Taylor Swift elbújhat mögötte. Úgy kezdődött, hogy a Pannónia utcai Punjab Tandoori indiai étteremben beleszerettünk a kedvesemmel, és egy idő után gyakorlatilag emiatt jártunk vissza Budapestre. Na jó, a barátok és a család miatt is, de a legjobb kombinálni a kettőt: indiai lakomát csapni a szeretteinkkel. Mivel gyorsan és könnyen összeüthető, nem kell bele semmiféle extra, ráadásul elképesztően finom, nagyon gyakran készítem. A barátok egymás után zúgtak bele a mély, dús, aromás, kényeztetően gazdag ízbe, így nem is volt kérdés, hogy amikor virtuális barátságunkat végre személyes találkozásra váltottuk Mautner Zsófival, ezt a padlizsánfogást (is) feltálaltam a vacsoraasztalon. Hazudnék, ha azt mondanám, nem volt bennem izgalom, hogy mit szól majd a főztömhöz, de amint megérkezett, el is felejtettem a kételyeimet. Annyira egy húron pendültünk, hogy biztos voltam benne: az ízlésünk sem különbözhet nagyon. Ha nincs kedvem lacafacázni a körettel, sima rizzsel is isteni – de ha a forró vízbe néhány szegfűszeget, babérlevelet és egy kardamommagot is beledobok, és tálalás előtt összekeverem egy marék friss, aprított mentával és fenyőmaggal, a megvilágosodás kapui nyílnak meg előttem evés közben.

Hozzávalók 1 adag

  • 0.50 fej hagyma apróra vágva
  • 1.00 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1.00 ujjnyi friss gyömbér apróra vágva
  • 1.00 kisebb padlizsán
  • 0.50 csésze sárgaborsó vagy vörös lencse
  • 1.00 ek. napon szárított paradicsomból készült paszta vagy paradicsomsűrítmény
  • 2.00 ek. kókuszzsír vagy olívaolaj
  • 1.00 kk. datolyaméz vagy juharszirup/kókuszcukor
  • 0.50 csésze kókusztejkonzerv vagy kókuszreszelék vízzel összeturmixolva

Fűszerek:

  • bors
  • őrölt koriandermag
  • őrölt római kömény
  • őrölt kurkuma
  • szárított csilipehely
  • friss korianderzöld

Elkészítés

  1. Gyorsan vegyük át az égetett padlizsán elkészítésének csínyját-bínját. A padlizsánt szimplán egy rácsra helyezve teszem héjastul a nyílt tűz fölé, közepes lángra. Nem kell feltétlen lángon sütögetni, sütőbe is kerülhet, de a padlizsánnak minden oldalán szinte szénné kell égnie kívülről. Láng felett ez azt jelenti, hogy legalább 4 percen át perzselem egyenletesen, és mindig forgatok rajta, ha már nagyon ég. Összesen kb. 15 percre lesz szüksége, sütőben ennek a duplájára. Közben szörcsög, mint Sigourney Weaver és az Alien királynő gyermeke a Feltámad a halálban, de nincs ok aggodalomra, nem fog bántani. Amikor már abszolút megpuhult, leveszem a tűzről, és félreteszem, amíg érinthető állapotba nem kerül. Levágom a csücskeit, ezután pedig finoman lehámozom róla az égett héjat.
  2. Kókuszzsírt löttyintek egy serpenyőbe, és miközben forrósodik, egymás után belehajigálom a fűszereket. Kurkumából mehet bele 1 púpozott kanál, a többivel csak óvatosan, kanálhegyenként adagolva.
  3. Amikor már sistereg, mint Donatella Versace a napon, hozzáadom a fokhagymát, a hagymát, és állandó kevergetés mellett üvegesre párolom. Ha már majdnem teljesen puha, félrekotrom, és a serpenyő közepére küldök ½ kávéskanálnyi cukrot vagy datolyamézet. Hagyom, hogy szépen megbarnuljon, majdhogynem odakapjon, majd sebesen visszakotrom a hagymát, és alaposan elkeverem.
  4. Most jöhet a sárgaborsó vagy vörös lencse. Esetleg mindkettő. Én sárgaborsóval szeretem jobban, mert gyermekkorom kedvence, a vörös lencse nagy előnye viszont, hogy gyorsabban elkészül. Szóval a serpenyőbe szórom, kevergetem-kavargatom, majd felöntöm 2 csésze vízzel. Felforralom, aztán közepes lángon, fedővel letakarva, időnként átkevergetve hagyom puhulni – közben vigyázok, hogy ha elfőne a víz, gyorsan pótoljam.
  5. Addig is a padlizsánra fókuszálok, mert megérdemli. Egy mélyebb tálba helyezem, hozzádobom az összes fűszert, kanalazok bele paradicsomot, felöntöm a kókusztej ½-ével, majd a botmixerrel pépesítem.
  6. Ha megpuhult a lencse, belekerülhet a padlizsánpüré, hozzáöntöm a maradék kókusztejet, és még 5 percen át főzöm, amíg kicsit besűrűsödik. Megkóstolom, és ha nagyon Bollywood hangulatban vagyok, még fűszerezem egy kicsit. A fent felsoroltak mellett illik hozzá a szerecsendió és a sáfrány is (tényleg csak ½ csipet).

Ha még krémesebb verzióra vágyom, ismét megpörgetem benne a botmixert most, hogy már a lencse is belekerült. A kész fogás önállóan, korianderzölddel megszórva is tálalható, de egy kis olívaolajon megfuttatva, sóval-borssal és füstölt paprikával pirított tofukockákkal vagy akár főtt édesburgonya-kockákkal is kreatívan variálható és gyorsan elkészíthető.

Extra tipp: aki tovább cifrázná, a főzés utolsó szakaszában kockázhat bele tofut is.