1. Receptjeim
  2. Sállálá, saláta
  3. Nyers sütőtökgombóc tormás céklamártásban

Nyers sütőtökgombóc tormás céklamártásban

  • Gyors
  • Energiaszegény
  • Gluténmentes
  • Nyers
  • Rostban gazdag
  • Elkészítési idő:
    25 perc
  • Kalória:
    420 kcal
  • Protein:
    15 g
  • Zsírtartalom:
    16 g
  • Szénhidrát:
    54 g

Amikor kamaszkoromban szerelmes voltam Victoria Beckhambe, egyszer azt olvastam róla, hogy nyers diétán él. Nos, el kell mondanom, hogy sok mindent megtettem, amit Posh stílusa diktált – viseltem túlméretezett baseball sapkát, lebiggyesztettem az alsó ajkamat és igyekeztem brit akcentussal beszélni –, de a nyers koszt fogyasztásába nem voltam hajlandó belemenni. Mindennek van határa. Most, tíz évvel később viszont végre megértettem, amit Posh már akkor értett: a nyers étek valami elképesztően menő cucc. És itt most nem nyers répaszeletekre meg krumplira kell gondolni – a nyers ételek sokszínűségének, változatos ízeinek és számtalanféle elkészítésének ugyanis csak az ember képzelete szabhat határt. Még mielőtt rátérnék a receptre, szeretném egy kicsit magasztalni a nyers étkezés csodáját. Nyugi, nem holmi new age guruszöveget vágok le – tisztán tudományos alapon állítom, hogy a sütés-főzés oly mértékben árt a zöldségek vitamintartalmának, hogy az esetek nagy részében a fontos tápanyagok 90-95%-a elvész. Ha az ember legalább heti kétszer nyers kosztot eszik, annyira feldobja a szervezete energiaszintjét, hogy hirtelenjében kedve támad átrendezni a lakást. Emellett zseniális módszer arra, hogy visszaszoktassuk a gyomrot az egészséges teltségérzetre. A főtt, agyonpreparált fogások úgy etetik magukat, hogy észre sem vesszük evés közben: pont háromszor annyit ettünk, mint amennyi jólesne. A nyers finomságok minden egyes falatkája minimum egy perc gyönyör – egy igencsak szókimondó barátnőm, Yolana erre azt mondaná: „Parti van a számban, és mindenki meg van híva!”

Ehhez a recepthez szükség lesz egy jó konyhai robotgépre: a sima botmixer most nem elég, és az sem baj, ha van az embernek egy gyümölcscentrifugája.

Hozzávalók 1 adag

A gombócokhoz:

  • 1 szem édesburgonya vagy ½ kis sütőtök
  • 1 szem karalábé
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 marék földimogyoró
  • 1 marék aszalt áfonya
  • őrölt bors
  • szerecsendió
  • római kömény
  • koriandermag

A mártáshoz:

  • 2 szem cékla
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 0.5 tk. torma
  • 1 tk. szójaszósz
  • snidling
  • újhagyma
  • korianderzöld

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítem 40 fokra – a nyersételkészítés során ez a maximum megengedett hőmérséklet, így a vitaminok nem károsodnak, viszont az étel meleg lesz.
  2. A zöldségeket meghámozom, az édesburgonyát vagy sütőtököt, illetve a sárgarépát és a karalábét apróbb darabokra vágom, a mixerbe dobom a mogyoróval együtt, és megfűszerezem – eleinte csak mindenből 1 csipetnyit, aztán majd meglátjuk. Addig darálom őket, amíg körözöttállagú, gombóccá gyúrható masszát nem kapok.
  3. A masszába keverem az áfonyabogyókat, majd egy újabb alapos átgyúrás után gombócokat formázok belőlük.
  4. Ha van gyümölcscentrifuga, kipréselem a céklák és a gyömbér ½-ének levét, a másik ½-üket a turmixgépbe dobom – a céklalevet és céklapürét pedig selymes mártássá keverem a maradék fűszerekkel, a szójaszósszal és a tormával. Ha nincs centrifuga, akkor erre is a turmixgépet használom – ez esetben vízzel kell lazítani a mártást, így több fűszer, és egy kicsit több mogyoróvaj és szójaszósz jár neki.
  5. A mártást egy sütőtál aljára öntöm, ráhelyezem a gombócokat, 20 percre a meleg sütőbe tolom, majd zöldfűszerekkel megszórva tálalom. Szerintem semmiféle köret nem hiányzik mellé – a magas tápanyagtartalom miatt valahogy sokkal lassabban eszi az ember, és jóval hamarabb eltelít – de azért, teszem azt, egy lila hagymás paradicsomsalátára nem mondanék nemet...