1. Receptjeim
  2. Szabad a lábos!
  3. Muszakamánia

Muszakamánia

  • Elkészítési idő:
    50 perc
  • Kalória:
    587 kcal
  • Protein:
    19 g
  • Zsírtartalom:
    32 g
  • Szénhidrát:
    47 g

Aki járt már Görögországban, tudja, hogy a kék-fehér kulipintyók hazájában a közismert mondás így módosul: „ahány ház, annyiféle muszaka” – ezért is buzdítok mindenkit bátor kísérlezetésre, ami ezt a krumplis-padlizsános finomságvárat illeti. Amikor Mükonoszon jártunk a kedvesemmel, totál rákattantunk erre a színes-szaftos, szuperszexi fogásra. Ám ha egy görögnek azt mondod, nem eszel húst, azt hiszi, hogy épp egy olyan viccet mesélsz neki, amelynek nem érti a poénját. Pont ezért a „bazi nagy görög lagzik” földjén az apartmanunkban sütöttünk-főztünk – így kísérleteztük ki ezt a vega receptet. Ez a változat viszont könnyű, negyedannyi kalória van benne, mint a húsos, béchamel-mártásos változatban, és feleannyi idő alatt készül el.

Hozzávalók 2 főre

  • 0.5 csésze szója vagy más zöldséggranulátum/főtt lencse, esetleg csicseriborsó-konzerv, ki mit szeret
  • olívaolaj
  • 2 db paradicsom vagy 1 csésze konzerves préselt paradicsom
  • 1 db nagy krumpli (krumplifóbiásoknak karalábé)
  • 1 db padlizsán
  • 1 fej hagyma
  • 1 marék a kedvenc gombámból (de például cukkinival is menő)
  • 1 tk. mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • rozmaring
  • oregánó vagy bármilyen más zöldfűszer
  • 0.5 csésze bor (vörös/fehér – bármilyen, amit úgysem innék meg)
  • bors

A mártáshoz:

  • 1 marék kesudió
  • 1 ek. olívaolaj
  • 0.5 db citrom leve
  • 1 kk. mustár
  • 3 ek. tofukrém 50 g tofu ½ csésze kókuszkrémmel/kókuszreszelék kávédarálóban porrá őrölve, vízzel kikeverve
  • bors
  • szárított élesztőpehely - ha akad

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítem 185 fokra. Megmosom a krumplit (nem fárasztom magam a hámozással), és legfeljebb ½ cm-es szeletkékre darabolom, majd sütőpapírra helyezem, lespriccelem egy kevés olívaolajjal, sóval és borssal, végül a forró sütőbe tolom őket 15 percre.
  2. A szójagranulátumot 2x-es mennyiségű vízbe teszem, majd ha megszívta magát, leöblítem és kinyomkodom – a lencsével ez a lépés kimarad. A paradicsomokat héjastul lereszelem a sajtreszelő nagylukú oldalán. Hozzáadok 1 löttyintés olívaolajat, sót, borsot, belereszelem a fokhagymát, és megkínálom egy kevés friss, apróra vágott vagy pedig szárított, őrölt rozmaringgal, és ebbe áztatom a szóját. Sózom, borsozom, és hintek rá még olívaolajat.
  3. Apróra vágom a hagymát és a gombát, majd olívaolajon addig pirítom, míg nem kezd el azonnali elfogyasztásra csábítani ellenállhatatlan illatával. Ha megvan, a pirított gombát a szójamixbe vagy a lencsébe zuttyantom, megkeverem, és hagyom relaxálni.
  4. Meghámozom a padlizsánt, és ½ cm-es szeletekre vagdosom, amelyeket a pár csepp olajjal felforrósított serpenyőbe pakolok. (Nem mosom el a gombapirítás után, legalább finom alapízt ad, nyami.) Mindkét oldalukon megpirítom őket, majd mielőtt égni kezdenének, bort locsolok a serpenyőbe, belekeverem a mustárt, és kis lángon zubogtatom 5 percen át.
  5. Ha megvan, kiszedegetem a padlizsánokat, a mustáros-vörösboros szósz maradékát beleöntöm a szójás-gombás keverékbe, a padlizsánt pedig félreteszem – és amíg megpuhul a krumpli, botmixerrel krémmé keverem a fehér mártás hozzávalóit.
  6. Ideje kiszedni a krumplikat a sütőből – és pedig megkezdeni a várépítést: a tortaformában vagy sütőtálban legalulra helyezem a burgonyaszeleteket, ráhalmozom a szójás/lencsés-gombás keveréket, erre kerülnek szépen kiterítve a padlizsánkarikák, a harmadik emelet pedig a krémes kesuszószé. Érdemes kisebb edényt használni, hogy elég magas legyen egy kétemeletes muszakához – így a halmozást kezdhetem elölről, végül a fehér mártással fejelve meg az építményt.
  7. Betolom a sütőbe 20-25 percre (az első 10 percben letakarom sütőpapírral, hogy gyorsabban megpuhuljanak a zöldségek), cukkinis-szárított paradicsomos zsemlécskével tálalom, és az asztal mellett ellejtek egy laza szirtakit. Most pedig együnk mááár!