1. Receptjeim
  2. Cukorfalat
  3. Mousse au chocolat – a francia csokoládéhab

Mousse au chocolat – a francia csokoládéhab

  • Gyors
  • Gluténmentes
  • Nyers
  • Elkészítési idő:
    10 perc
  • Kalória:
    325 kcal
  • Protein:
    8 g
  • Zsírtartalom:
    16 g
  • Szénhidrát:
    32 g

Amikor gimis voltam, a franciatanárnőm minden évben francia hétvégét szervezett a tanítványai számára: ilyenkor francia filmeket néztünk, francia játékokat játszottunk (nem olyasmit, kis huncut), és persze francia ételeket kóstoltunk. Többek közt a mousse au chocolat, vagyis a csokoládéhab is a klasszikusok közé tartozott... Még ma is érzem az ízét a számban: csodálatosan gazdag és dús, de mégis krémesen könnyű, és persze elképesztően finom. Ez a változat éppolyan varázslatos, mint az eredeti, de mivel az rengeteg pepecselést és odafigyelést igényel, szerintem még az is rákap az alternatív csoki mousse-ra, aki évek óta hűséges a hagyományos recepthez. Talán még egykori tanárnőm is így tenne! Mivel egy avokádóból kétemberes adag jön ki, így most nem egy személyre vonatkozik a recept – nem mintha olyan megterhelő lenne benyomni egy dupla adagot...

Hozzávalók 2 személyre

  • 0.50 tábla étcsokoládé (minimum 60% kakaótartalommal)
  • 6.00 kk. kakaópor (véletlenül sem a cukrozott, nyulas fajta, hanem az igazi)
  • 1.00 db érett avokádó
  • 4.00 kk. juhar-/agavészirup
  • pár csöppnyi vaníliaesszencia vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai

Ínyenceknek:

  • 1.00 icike-picike csipetn csilipor

Elkészítés

  1. Félbevágom az avokádót, kiszedem a magját, és a belsejét a robotgépbe kanalazom, vagy ha botmixerrel dolgozom, egy keverőtálba, majd rácsorgatom a mézet vagy az agavészirupot.
  2. A titkos összetevőket – a vaníliát, a csilit és a kakaóport – az édes avokádóra zuttyantom, aztán nyomás csokit olvasztani!
  3. Kockára töröm a csokoládét, és egy kis lábosba szórom, öntök rá egy icipici (maximum 2-3 kávéskanál) vizet, majd alacsony lángon, állandó kevergetés mellett olvasztani kezdem. A profik megtöltenek vízzel egy lábost, felforralják, majd egy a tetejére tökéletesen passzoló keverőtálba teszik a csokit, és a vízgőz felett olvasztják fel. Én ezt felesleges időpocsékolásnak tartom, pláne abban az esetben, ha utána robotgéppel úgyis átdolgozom a krémet. Az olvasztott csokit hozzákanalazom a többi összetevőhöz.
  4. Megnyomom a gombot, és addig keverem-kavarom-mixelem az összetevőket, míg könnyű habot nem kapok, és már egyáltalán nem látok zöld foltocskákat a krémben. Voilá! Készen is van!
  5. 2-3 evőkanálnyit egy eszpresszós csészébe vagy csinos kis csészealjra pakolok – általában mindenkinek másfajta edénykében tálalom. Bon appétit! Természetesen csámcsogni is csak úgy szabad hozzá, hogy „nyha’m-nyha’m”!

Titkos tipp: mikor megsült a mindent vivő muffin (lásd a vonatkozó receptet), hagyom, hogy kihűljenek a puffancsok, közben pedig elkészítem ezt a csokihabot. Egy tiszta nejlonzacsiba kanalazom, amelynek egy kis rést vágok az egyik sarkára, és körkörös mozdulatokkal a cupcake-ek tetejére nyomom a mousse-t. Hmmm...