1. Receptjeim
  2. Cukorfalat
  3. Klasszikus brownie

Klasszikus brownie

  • Elkészítési idő:
    40 perc
  • Kalória:
    395 kcal
  • Protein:
    8 g
  • Zsírtartalom:
    17 g
  • Szénhidrát:
    50 g

A brownie azért tökéletes kezdés az újonc vegánoknak, mert – szemben a flancos tortákkal és szofisztikált croissant-okkal – nem kell csinosnak lennie. Épp ellenkezőleg: minél dekadensebben omladozik, minél csábítóbban peregnek le a csokimorzsák a tálca szélén, annál biztosabb, hogy holnap ilyenkorra egy falat sem marad a desszertből. Tipikusan az az édesség, ami épp olyan rövid idő alatt fogy el, mint amilyen hamar elkészítettem. Mivel meggyőződésem, hogy a mérlegek – a fürdőszobában és a konyhában egyaránt – a Sátán cimborái, ezért én a lakás valamennyi bugyrából száműztem őket. Ahogy a kedvenc farmerom tökéletesen elegendő ahhoz, hogy megállapítsam, nem vittem-e túlzásba a csokoládémámort, egy egyszerű csésze is éppen elég segítség a méricskéléshez. Nagyjából 2,5 dl-es bögrével számoljunk, de persze ez sem szentírás.

Hozzávalók 6 szelethez

  • 1 csésze liszt
  • 0.5 csésze cukor (én a kókuszcukorra esküszöm)
  • 0.5 tasak sütőpor
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 1 rúd vanília (vagy 1 löttyintés aroma – ne legyünk túl sznobok, viszont ez esetben a nedves hozzávalókhoz adjuk majd)
  • 0.5 csésze valódi holland kakaópor (ehhez viszont ragaszkodom)
  • 0.5 csésze durvára tört dió vagy pekándió
  • 0.5 tábla fekete csokoládé 1/3-a
  • 5 ek. kókuszolaj
  • 1 erős eszpresszó
  • langyos víz

A mázhoz:

  • 2 ek. datolyaméz vagy agavé-/juharszirup
  • 1 kk. kókuszolaj
  • 3 ek. durvára tört dió
  • 0.5 tábla fekete csokoládé

Elkészítés

  1. A liszteket, a cukrot, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát alaposan összekeverem, és belekapargászom a vaníliarúd illatos tartalmát. Hozzászitálom a kakaóport, beleszórom a diót, egy konyhai ollóval belevagdosom az edénybe a csokoládét – nem kell, hogy egyformák legyenek, a mázlistáknak nagyobb falatka olvadó gyönyör jut majd – és még egy alaposat kavarok az egészen.
  2. Egy másik edényben összekeverem az olajat és a presszókávét – nyugodtan készíthetjük instant porból is. Ha cukor helyett sztíviát használok, 5-6 cseppet abból is a nedves összetevőkhöz adok.
  3. A nedves összetevőket összekutyulom, beleöntöm a lisztes keverékbe, és fakanállal emelgetni kezdem, hogy mindenhová jusson a folyadékból. Most következik a kedvenc részem! A fakanállal folyamatosan emelgetve a tésztát óvatosan felöntöm langyos vízzel, egészen addig, míg olyan állaga nem lesz, mint egy csokoládéhabnak vagy pudingnak.
  4. Ekkor sütőpapírral kibélelek egy kisméretű sütőtálat, és belekanalazom a mousse-ra emlékeztető tésztát. 180 fokon, a középső rácson 15-20 percre van szüksége, de ennél tovább szigorúan tilos sütni, mert kiszárad.
  5. Elegáns mozdulattal kiemelem a papír csücskénél fogva, rácsra helyezem, és hagyom langyosra hűlni, majd sebtiben nekiállok a máznak. Kis láng felett (vagy akinek van ideje és energiája, vízgőz felett, de én nem szoktam ezzel bajlódni) felolvasztom a csokoládét, beleszórom a diót, rákanalazom az olajat és a datolyamézet, majd homogén szószt keverek belőle.
  6. Ha kihűlt a brownie, meglocsolom a mázzal, majd éles, recés késsel kockákra vágom. Hadd csepegjen-csorogjon a máz a sütik oldalán, nem az osztrák Sacher cukrászat mérnöki pontossággal szerkesztett egyentortáját készítjük, hanem egy bohém brownie-t! Megízlelésével a bábeli zűrzavar előtti állapotba kóstolhatunk: ha van olyan szó, amelyet a világ minden pontján, minden nyelven megértenek, az biztosan a csokoládé!

Extra tipp: szülinapokra és egyéb ünnepekre ugyanezt a tésztát tortaformában sütöm meg. Mikor nagyjából kihűlt, 2 egyenlő lapra vágom éles késsel vagy damillal. A rétegek közé, illetve a torta tetejére vegán sajtkrémből, datolyamézből és 1 egész tábla csokoládéból összeolvasztott krémet készítek, és attól függően, hogy kicsinek vagy nagynak szánom, színes cukorkákkal vagy elegáns csokiszirmokkal díszítem.