1. Receptjeim
  2. Sállálá, saláta
  3. Kinoasaláta gránátalmamagokkal, pisztáciával

Kinoasaláta gránátalmamagokkal, pisztáciával

  • Gyors
  • Gluténmentes
  • Rostban gazdag
  • Elkészítési idő:
    25 perc
  • Kalória:
    722 kcal
  • Protein:
    16 g
  • Zsírtartalom:
    44 g
  • Szénhidrát:
    53 g

Az Alma kávézó Jaffában igazi kulturális és kulináris olvasztótégely: koromfekete kezeslábasokba öltözött muzulmán asszonyok osztják meg a teraszt egyenruhás katonákkal, és mindenki tiszteli a másikat – nyoma sincs ellenségeskedésnek. A városrész egyik legrégibb kávézója elképesztő tortákat és péksütiket kínál – közülük rengeteg vegán, az én kedvencem a kakaós és mandulás csiga. Van egy verhetetlen szendvicsük is: a vegán gíroszbagett, de a legjobban mégis a kinoasalátájuk miatt imádom őket. Ez a méltatlanul mellőzött gabona magas fehérjetartalmának és csekély főzési idejének köszönhetően roppant népszerű – enyhén mákos íze van, és akkor az igazi, ha se nem kemény, se nem málós, azaz al dente, mint a legjobb olasz tészta. Kavarásra fel!

Hozzávalók 1 adag

  • 0.50 csésze kinoa
  • 1.00 db sárgarépa nagyobb példány, alaposan megmosva, lesikálva
  • 1.00 ujjhegynyi friss gyömbér
  • 1.00 db gránátalma kikapart magjai vagy ½ marék cukrozatlan aszalt áfonya
  • 1.00 marék pisztácia
  • 1.00 marék friss koriander
  • 1.00 marék friss menta
  • 0.50 db narancs leve
  • 0.50 db citrom leve
  • 3.00 ek. rizs-/fehérborecet (de sima ecet is jó, csak meg kell felezni a mennyiséget)
  • 6.00 ek. olívaolaj
  • bors

Elkészítés

  1. A kinoát 2x-es mennyiségű vízbe áztatom 5-10 percre, majd lecsepegtetem, és átmosom. Ezután egy lábosba kanalazom, és 1,5-szörös mennyiségű vízben sóval felforralom, majd lefedem, és takaréklángon gyöngyöztetem ¼ órán át. Ezután még 5 percet pihen lefedve – végül villával keverem fel, nehogy összeragadjon.
  2. A pisztáciát apróbb, de azért nem morzsányi darabokra töröm egy mozsárban, vagy egy zacskóba teszem és egy konyharuhába tekert borosüveggel kalapálom...
  3. A répát lereszelem a reszelő nagylukú oldalán, egyenesen egy kényelmes tálacskába, amiben majd pacsmagolhatok.
  4. Felaprítom a kedvenc zöldfűszereimet – aki nem szereti a koriandert vagy a mentát, használhat petrezselymet, de még kaporral is isteni. A zöld hópelyheket a narancsszín tájra hintem. (Ó, milyen költői!)
  5. Most beleszórom a gránátalma kikapart magjait, az áfonyát és a kinoát is, majd megmosom a kezem, és alaposan összekutyulom.
  6. Egy serpenyőt forróra hevítek a tűzhelyen, és beleszórom a pisztáciadarabkákat, majd folyamatos serpenyőrázogatás közben kicsit megpirítom őket, és ezt is a salátába zuttyanom.
  7. Most jön a dresszing: a narancsot és a citromot csészébe facsarom, megkínálom az olajjal és az ecettel, belereszelem a friss gyömbért, beleszórok 1 csipet sót és durvára őrölt fekete borsot. Alaposan összekeverem, nyakon öntöm vele a salátát, majd még egy kavirnyálás a kezemmel, és készen is van. Frissítő, illatos, csodálatosan finom, és még jót is tesz – főleg, ha tahinit is kanalazok rá.