1. Receptjeim
  2. Minden nap ünnepnap
  3. Keftedes – a görög fasírt

Keftedes – a görög fasírt

  • Gyors
  • Energiaszegény
  • Gluténmentes
  • Szénhidrátszegény
  • Elkészítési idő:
    35 perc
  • Kalória:
    82 kcal
  • Protein:
    1 g
  • Zsírtartalom:
    5 g
  • Szénhidrát:
    6 g

Évről évre Mükonoszon nyaralunk, amiről azt kell tudni, hogy a világ legcsodálatosabb helye, és mindenkinek, aki nem hiszi (vagy épp ellenkezőleg), azon nyomban kötelező lefoglalnia egy last minute utat, hogy maga győződhessem meg róla – Pako barátomnál szoktunk lakni, aki Mykonia néven privát túrákat vezet, és sokat mesél nekünk a fehér házacskákkal ékes sziget történetéről. No, meg arról, hogy a tavernák rengeteg istenien illatozó, klasszikus görög fogást kínálnak – igaz, vegánként eléggé meg van lőve az ember. Ezért aztán megérkezésünk napján bevásároltunk a helyi minimarketben, és minden nap olyan vacsorát rittyentettünk, hogy a fölöttünk lévő apartmanban lakók is a csodájára jártak. Ja, és el sem hitték, hogy mindez hús-, tejtermék- és tojásmentes. A keftedes egy tradicionális fasírt vagy húsgolyó, amelyet kissé keletiesen fűszereznek – gyorstalpaló és autodidakta görög főzőtanfolyamom során megtanultam, hogy a hellén konyha legizgalmasabb eleme a mediterrán zöldfűszerek és az aromás keleti fűszerek szokatlan keveréke. Hevesen bólogatva ajánlok mellé tahinit, fele-fele arányban vízzel kikevert szezámmagpasztát egy citrom levével, fokhagymával, sóval, borssal és – itt jön a csavar – friss kaporral megszórva. És ez még csak a kezdet...

Hozzávalók 16 golyóhoz

  • 3.00 szál répa
  • 0.50 csésze darált dió vagy mandula
  • 1.00 nagy fej hagyma
  • 1.00 gerezd fokhagyma
  • 0.50 csésze zsemlemorzsa vagy csicseriborsóliszt, esetleg a kettő keveréke
  • olívaolaj a sütéshez
  • bors
  • fűszerkömény
  • kurkuma
  • fahéj
  • szerecsendió
  • szegfűszeg
  • köménymag aki szereti, ne hagyja ki

Zöldfűszerek:

  • menta
  • oregánó
  • kapor
  • rozmaring

Elkészítés

  1. Megmosom a répákat, levágom a csücskeiket, és a reszelő nagy lukú oldalán egy nagy tálba reszelem őket. Én a magam részéről nem szoktam répát hámozni, hacsaknem extrém keserű. Az élet túl rövid a répahámozáshoz.
  2. Megpucolom, majd apróra vagdalom a hagymákat – ugyanezt teszem a fokhagymával is.
  3. Egy nagy serpenyőbe olajat csurgatok, ½-½ kávéskanál kurkumát, köményt és borsot teszek bele, majd megszórom 1-1 csipet fahéjjal, szerecsendióval és szegfűszeggel.
  4. Amikor már javában sistereg, hozzáadom a hagymát és a fokhagymát, majd alapos pirítás után mehet bele a répareszelék is. A keveréket megsózom, megkóstolom, és ha kell, utánfűszerezem, majd időnként vízzel hígítva addig főzöm-pirítom, amíg a répacsíkok könnyedén szétmállnak, szinte krumplipüré állagúak lesznek.
  5. Félrerakom a keveréket, hogy hűldögéljen egy kicsit, mert most még kezelhetetlen, közben pedig összedobok egy görög salátát. Ez abszolút elengedhetetlen.
  6. Összekeverem a zsemlemorzsát és/vagy csicseriborsólisztet, illetve a diót a húsgolyókrémmel. Mehetnek bele zöldfűszercafatkák is – én mentával imádom a legjobban, de szabad a pálya, Mükonoszon minden elképzelhető! Ideális esetben könnyen formázható masszát kapunk – ebből kell Ikea-húsgolyónyi méretű labdákat gyúrni. Nedves kézzel nem tapad – és nem tör rám a kényszer, hogy percenként lenyalogassam az ujjaimról, majd kezet mossak, és újrakezdjem a műveletet.
  7. Egy kevés forró olajon, serpenyőben megfuttatom őket egy kicsit, amíg itt-ott megbarnulnak, és friss mentával vagy kaporral megszórva tálalom – praktikus és olajmentes alternatívaként sütőben, 200 fokon 15 perc alatt pirulnak készre.

Szuper köret-tipp: szintén autentikus görög fogás, és jólesik a golyók mellé a fokhagymás paradicsomszószban, 1 rúd fahéjjal főzött rizs, melyet végül – mintha csak rizi-bizit készítenék – csicseriborsóval vagy zöldborsóval keverek össze.