1. Receptjeim
  2. Cukorfalat
  3. Házi Chunky Monkey fagylalt

Házi Chunky Monkey fagylalt

  • Gluténmentes
  • Nyers
  • Elkészítési idő:
    5+180 perc
  • Kalória:
    242 kcal
  • Protein:
    5 g
  • Zsírtartalom:
    8 g
  • Szénhidrát:
    36 g

Abban ugye kiegyezhetünk, hogy a fagyievés nem évszakfüggő program? Azt sem árt, ha tudjuk – bár nálunk csak néhány, különleges finomságokat kínáló üzletben juthatunk hozzá –, hogy a Chunky Monkey a világ legfinomabb fagyija. Ez olyannyira igaz, hogy egy barátom egyszer lelkesen mesélte: egy sokkoló Szex és New York-jelenet során – Samantha és Richard újra összejönnek – öt perc alatt nyomott be egy teljes dobozzal. Amikor pedig elmondtam neki: én már négy éve nem eszem semmiféle tejterméket, kétségbeesetten förmedt rám: „Hogy voltál képes rá? Hogy hagyhattad magad mögött a Chunky Monkey-t?” Én pedig ráeszméltem: igaza van. A csokis-diós banánfagyi nélkül nem lehet teljes az élet... és a Szex és New York-maraton sem. Persze azért nem rohantam felvásárolni az összeset – helyette elkészítettem a vegán verziót, ami nemcsak tejtermékmentes, de még cukor sem kell bele. Az alábbiak természetesen nem kőbe vésett szabályok, halvával, kekszmorzsával vagy épp maradék süteménydarabkákkal is zseniális. Bár ötperces művelet, a hámozott banánokat néhány órára le kell fagyasztani az elkészítés előtt – ezért nálam mindig pihen néhány a hűtőben, ha rámtör a fagyiláz. Személyenként egy banánnal érdemes számolni.

Hozzávalók 1 adag

  • 1 db banán
  • 1 ek. fekete csokoládé apróra törve (minimum 60% kakaótartalommal)
  • 1 ek. tört dió
  • pár csepp vaníliaesszencia vagy ½ vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 kk. növényi tej
  • 1 csipet fahéj

Elkészítés

  1. A fagyikészítést megelőző este meghámozom a banánokat, feldarabolom, majd a mélyhűtőbe teszem őket egy műanyagdobozban.
  2. Amikor elérkezett a desszert ideje, kiveszem, és pár percre félreteszem őket, hogy kicsit megpuhuljanak. Közben egy éles késsel apró darabkákra vagdosom a csokit és a diót.
  3. Hozzáadom a banánokhoz a fahéjat, a vaníliát és a szójatejet, majd botmixerrel vagy konyhai robotgépben selymes krémet készítek belőle – arra azért vigyázok, nehogy folyékonyra olvadjon!
  4. A fagyiba szórom a dió- és csokidarabkákat, és egy kanállal alaposan összekeverem, hogy mindenhová jusson a jóból. Ha nagyon folyós lenne, pár percre visszapakolom a mélyhűtőbe, de ha pont jó, akkor már kanalazom is a gombócokat a fagyikehelybe.