1. Receptjeim
  2. Sállálá, saláta
  3. Gesztenyés kelbimbó fokhagymás-kakukkfüves mázban

Gesztenyés kelbimbó fokhagymás-kakukkfüves mázban

  • Gyors
  • Gluténmentes
  • Elkészítési idő:
    20 perc
  • Kalória:
    564 kcal
  • Protein:
    10 g
  • Zsírtartalom:
    28 g
  • Szénhidrát:
    57 g

Kell bimbó? (Muhahaha, ezt a rossz szóviccet nem hagyhattam ki.) A legtöbbek véleménye szerint sajnos nem: a kelbimbó nem tartozik a világ legnépszerűbb zöldségei közé. Személyes teóriám szerint, ha nevet változtatna, és mondjuk magyarul is „brüsszeli rügy” lenne, mint angolul, máris jobb PR-ra tehetne szert. Addig azonban, amíg valaki jól megnyelvújítja becses nevét, ízletes receptekkel kerülhetünk közelebb őkelbimbóságához. Ez az én kedvencem. Csodálatos a mini quiche mellé, de az angol pásztorpite is nagyon nagyra értékeli a társaságát.

Hozzávalók 1 adag

  • 2.00 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1.50 csésze kelbimbó (fagyasztott is remek)
  • 1.00 csomag vákomcsomagolt/konzerves gesztenye (kb. 10 dkg)
  • 2.00 ek. kókuszzsír
  • 1.00 ek. morzsolt kakukkfű
  • 1.00 ek. datolyaméz vagy juhar-/agavészirup
  • bors

Elkészítés

  1. Első körben fogok egy nagy serpenyőt, és felolvasztom a kókuszzsírt, majd ha már aranyló tó vizeként csordogál, rádobom a fokhagymát, tekerek rá egy adag borsot, és meghintem sóval.
  2. Mikor már a sült fokhagyma illata betölti a konyhát, belehajítom a gesztenyéket is, rájuk csurgatom a szirupot, majd megkínálom őket egy kis kakukkfűvel. Fedő alatt, kis lángon 5 percen át párolom a gesztiket.
  3. Közben felforralok egy kondér vizet sóval, és ha már zubog, beledobom a kelbimbót. (Használhatok fagyasztottat is, de ha frissel van dolgom, feltétlenül lenyesem a töveket, megszabadítom őket a kevésbé csini levelektől, és alaposan megmosom őket.) Újraforrástól számítva nagyjából 10 perc alatt kész van – nem szabad tovább főzni, mert akkor plöttyedt lesz, mint Lindsay Lohan pofija egy átmulatott éjszaka után.
  4. Amíg megfő, lekapom a fedőt a gesztenyéről, és addig főzöm, míg a folyadék szinte teljesen el nem párolog, egy kis édes-fokhagymás szirupot hagyva maga után. Hmmm!
  5. A kelbimbót leszűrés után összekeverem a kakukkfüves gesztenyével, és egy csinos kis tálba halmozva kínálom köretként vagy akár csak úgy magában, könnyű ebédként egy szelet rozskenyérrel.