1. Receptjeim
  2. Szabad a lábos!
  3. Egy quiche varázslat

Egy quiche varázslat

  • Energiaszegény
  • Gluténmentes
  • Szénhidrátszegény
  • Elkészítési idő:
    45 perc
  • Kalória:
    182 kcal
  • Protein:
    9 g
  • Zsírtartalom:
    10 g
  • Szénhidrát:
    12 g

Amikor életemben először kínált nekem egy kedves hölgy spenótos quiche-t egy budapesti kávézóban, meggyőződésem volt, hogy azt akarta mondani: „kis spenótos”, csak véletlen felcserélte a szavakat – így jeleztem is neki, hogy inkább valami nagyobb falatra vágyom. Aztán rámutatott a vitrinben ékeskedő „sós tortára”, én pedig éreztem: ez szerelem első látásra. Azóta minden alkalmat megragadok a quiche fogyasztására, bár amióta vegán vagyok, ez gyakorta ütközik akadályokba – az eredeti francia recept ugyanis a tojástól áll össze, és alaposan megpakolják sajttal. Engem azonban nem olyan fából faragtak, hogy hátat fordítsak az egyik kedvenc étkemnek – így találtam meg mesés, krémes, laktató, mégis könnyű és garantáltan egészséges testvérét. Ahogy azt az efféle alapétkeknél már megszokhatta a nyájas konyhatündér olvasó, elmesélem az alapreceptet, aztán pedig mindenki kreatív fantáziájára bízom a folytatást – én ezúttal édesburgonyás-gesztenyés változatot sütöttem, fűszeres lilakáposztával megfejelve.

Hozzávalók 1 adaghoz (kb. 8 szelet)

Az alaphoz (egy kapcsos tortaformához, kb. 8 szelethez)

  • 1 csésze szárított paradicsom
  • 1 csésze kesudió vagy mandula/dió, esetleg ezek keveréke
  • csésze zabpehely
  • 3 ek. őrölt lenmag (bioboltokban kapható)

A töltelékhez:

  • 1 csomag tofu (25-30 dkg), füstölt/paprikás is lehet
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2.5 gerezd fokhagyma
  • 3 púpozott ek. csicseriborsóliszt (ettől fog összeállni)
  • 1 púpozott ek. élesztőpehely (ez adja a kellemesen sajtos ízt)

...és itt jön a turpisság, mert ízléstől, idénytől függően kerülhet bele:

  • 2 szem cékla
  • 1 csésze spenót vagy 2 szem édesburgonya, esetleg 1 kis sütőtök
  • 1 jó nagy marék sárgarépa/fehérrépával kevert krumpli és karalábé

Fűszerek:

  • bors

Az édesburgonyához, répához, sütőtökhöz: téli fűszerek, pl.:

  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • szegfűszeg de a keleti ízesítés is jól áll nekik: őrölt koriandermag, kömény, kurkuma

A céklához, krumplihoz, fehérrépához:

  • kakukkfű
  • rozmaring

A karalábéhoz:

  • kapor

Elkészítés

Az alap elkészítése roppant egyszerű:

  1. minden hozzávalót bedobok a konyhai robotgépembe (abba a tartályszerűbe, amelynek nagy kaszabolókések pörögnek az alján), és addig nyomatom a gombot, amíg morzsás állagú, tapadós masszát nem kapok.
  2. Ha nem áll össze magától, olívaolajjal lazítom egy kicsit.
  3. Mindezt egy kapcsos tortaformába nyomkodom úgy, hogy pereme is legyen (de nem tragédia, ha nem ér a tetejéig).

A töltelék elkészítése sem túl komplikált:

  1. a választott zöldséghozzávalókat a hagymával és fokhagymával együtt kockákra vagdosom, hogy gyorsan megpuhuljanak, majd forró vízben kifőzöm őket.
  2. Szűrés után (a levet tessék elrakni, isteni leves készülhet belőle) ezt is a robotgépbe dobom a tofuval és a többi hozzávalóval, majd ha sűrű, homogén krémet kaptam, rákanalazom a tészta-alapra.
  3. Extra tipp: aki cifrázni szeretné, még 10 dkg (főtt vagy fagyasztott) borsóval vagy zöldbabbal is feldobhatja a krémet, de ezt már nem kell ledarálni, elég belekeverni a masszába.

És a végén:

  1. A tortácska jó 45 percre bevándorolhat a 190 fokra előmelegített sütőbe. Ha a teteje a korai pirulás jeleit mutatná, lazán le lehet takarni egy sütőpapírral.
  2. A „topping” lehet sülthagyma, pirított magvak, zöldhagyma, vékonyra vágott grillzöldségek – mondjuk cukkini vagy padlizsán, de én vallom, hogy a vörösborban, 1 nagy evőkanál áfonyalekvárban, fahéjjal, babérlevéllel szinte mállósra főtt lilakáposztánál nincs pocakmelengetőbb, különösen télvíz idején – és pont annyi idő alatt készül el fedő alatt, közepes lángon, amíg a quiche kisül.
  3. 20-30 percet hagyom hűldögélni egy sütőrácson, majd egy vajkéssel felszerelkezve, óvatosan leválasztom a tortagyűrűt, és voilá, a quiche készen áll arra, hogy elbűvölje a nagyérdeműt franciás eleganciájával.