1. Receptjeim
  2. Csak egy kis lakoma
  3. Dahl – az indiai vöröslencse-leves

Dahl – az indiai vöröslencse-leves

  • Gyors
  • Fehérjedús
  • Gluténmentes
  • Rostban gazdag
  • Elkészítési idő:
    35 perc
  • Kalória:
    436 kcal
  • Protein:
    10 g
  • Zsírtartalom:
    29 g
  • Szénhidrát:
    30 g

Ez a fogás nálunk éveken át olyan szerepet töltött be, mint más otthonokban a kenyér. Ha elfogyott, hisztérikus állapotba kerültünk. A dhalra akkor kaptunk rá, amikor Londonban laktunk, és gyakran hajnalban vetődtük haza egy-egy parti után. Ilyenkor a Millfields Roadon álló házunk bangladesi származású, ám önmagát (teljes joggal) londonernek valló úrnője, Sabina le sem vette piros magas sarkú cipőjét, már kockázta is a hagymát. Gazdag, komfortérzetet adó, igazi otthonteremtő étel, ráadásul remekül variálható: készíthető több vízzel, levesként fogyasztva vagy sűrűbben, a főzelék keleti rokonaként.

Hozzávalók 4 adag

  • 1.00 csésze vörös lencse
  • 2.00 gerezd fokhagyma
  • 3.00 ek. kókuszzsír
  • 0.50 szem vöröshagyma
  • 1.00 dobókockányi friss gyömbér vagy 1 ek. őrölt gyömbér
  • 1.50 db babérlevél
  • 1.00 kk.
  • 1.00 kk. bors
  • 0.50 kk. őrölt kömény
  • 1.00 ek. kurkuma
  • 1.00 ek. curry vagy valamilyen indiai maszala, azaz fűszerkeverék
  • ha ínyenc kedvemben vagyok, belemorzsolok 1 szárított csilit, és belereszelem ½ narancs/citrom/1 egész mandarin héját is
  • 1.00 l víz

Elkészítés

  1. Meghámozom a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, és apró darabokra szeletelem őket.
  2. Erős lángon felhevítem a kókuszzsírt, és ha már forró, beletolom a hagymás-gyömbéres keveréket, majd élvezem, ahogy a készülő vacsora illata elárasztja a konyhát… de azért nem felejtem el folyamatosan kevergetni a piruló hagymát!
  3. Ha üvegesre és itt-ott karamellbarnára sült a hagyma, beleszórom a fűszereket – a babérlevél kivételével –, és kavargatom még egy kicsit, míg össze nem érnek az ízek.
  4. Hozzáöntöm a lencsét, alaposan sózom-borsozom, és a többi fűszert is beleszórom a lábosba. 2-3 percig pirítom, közben pedig felforralom a vizet a vízforralóban vagy egy másik lábosban.
  5. Ráöntöm a forrásban lévő vizet a lencsére, és állandó kevergetéssel csillapítom a heves sercegést. Miután a kotyvalék ismét felforrt, mérséklem a láng erejét, beledobom a babérleveleket, belemorzsolom a csilit, ráreszelem a narancsot, majd ismét megkavarom. Ha lusta vagyok, szimplán lehámozom a citrushéjat, és cafatnyi darabkákra tépem. Csodálatos lesz rájuk harapni, amikor meglepetésszerűen fel-feltűnnek a kanálban…
  6. Most van időm, hogy megnézzek egy epizódot a kedvenc sorozatomból, lenyomjam a napi jógarutinom, meditáljak egy kicsit az élet nagy dolgain, elmeséljem a legújabb felismerésemet a legjobb barátomnak telefonon, vagy főzzek egy kis rizst köretként: a dhal takaréklángon, fedővel letakarva 25 perc alatt fő készre. Néha azért rákukkantok: ha túlságosan besűrűsödne, adok hozzá még 1 pohár vizet, ha pedig túl híg, leveszem a fedőt pár percre, hogy elpárologjon a felesleges folyadék.
  7. Készen is vagyuk: a forró főzeléket az asztalra teszem egy vekni finom kenyérrel vagy tiszta, natúr, tengeri sóval ízesített rizzsel, és előásom Madonna Ray of Light albumát, hogy aláfestő zeneként feltehessem a Shanti-Ashangti című indiai békehimnuszt. Namasté!