1. Receptjeim
  2. Cukorfalat
  3. Crumble – omlós morzsasüti fűszeres gyümölcskompóttal

Crumble – omlós morzsasüti fűszeres gyümölcskompóttal

  • Gyors
  • Elkészítési idő:
    35 perc
  • Kalória:
    748 kcal
  • Protein:
    12 g
  • Zsírtartalom:
    33 g
  • Szénhidrát:
    91 g

Elérkezett az idő. A nagy nap. A történelmi pillanat, amikor átadom a Világ Legfinomabb Édességének receptjét. És ami a legszuperebb: olyan könnyű összedobni, hogy az már szinte polgárpukkasztó. Íme a családi crumble-receptünk. A „crumble” szó szerint morzsát jelent, de aggodalomra nincs ok, ennek semmi köze a szilvás vagy a túrógombóchoz, amelyek után úgy érzem, mintha benyomtam volna egy pékség hétfő reggeli kenyérkészletét. A crumble ugyanis könnyű, laza desszert... már ha nem falom föl az egész tepsit együltő helyemben. A receptet a szerelmem, Matan édesanyja, Dina honosította meg a konyhánkban, miután a péntek esti családi vacsorákon kénytelen volt valami vegán sütit kreálni nekünk. Mondanom sem kell, hogy a crumble-t a família nem vegán része is sokkal nagyobbra értékelte, mint a nehéz habos tortát. Bármilyen gyümölccsel készülhet – az alma és a körte a klasszikusok, de puhábbakkal is működik, mint amilyen a füge és a mangó – ez utóbbiakkal alig húsz perc alatt megsül. Másik előnye, hogy egyemberes adag is könnyedén készíthető belőle.

Hozzávalók 4 főre

  • 4 szem alma vagy körte (vegyesen is lehet)
  • 1 csésze kókuszcukor
  • 1 ek. fahéj
  • 1 db citrom vagy narancs leve és héja
  • 1 csésze liszt (de ez kicserélhető 1 csésze kekszmorzsára, pl. Zabfalatokra/zabpehelylisztre
  • 1 csésze durvára tört dió vagy mandula
  • 7.5 ek. olaj

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
  2. A gyümölcsöket megmosom, ezúttal kivételesen meghámozom, és falatnyi darabkákra vagdosom, rögtön a keverőtálba dobálva őket.
  3. Hozzáadom a fahéj, illetve a cukor ½-ét, reszelek rá kb. 5-6 rántásnyi citromhéjat, és ráfacsarom a citrom levét. Kézzel összekavarom, majd egy jénaiba öntöm a cukros-fűszeres keveréket. Okosan választok sütőtálméretet: nem kell, hogy a tetejéig érjen a gyümölcs, de azért ne is gubbasszon az edény legalján.
  4. A keverőtálba szórom a lisztet, a diót vagy a mandulát, a maradék cukrot és a fahéjat, dobálok rá pár húzásnyi citromhéjat is, és összekavarom őket.
  5. Most itt az ideje, hogy összeállítsam a morzsát: minél kevesebb olaj tartja össze, annál jobb. Kanalanként a tálba csurgatom, majd az ujjaimmal elkezdem morzsalékosítani – mintha a kedvenc boltomban csippentenék egy ruhaanyagot az ujjaim közé, hogy megnézzem, milyen is a tapintása. Addig lötyögtetek bele olajat, amíg szép kis galacsinokká nem áll össze. Nem kell egyformának lenniük: akadhatnak köztük nagyobb és kisebb rögök is.
  6. A gyümölcsökre zuttyantom a morzsát – mostanra kell nagyjából megtelnie a sütőtálnak. Szépen elegyengetem a tetejét. Ugye milyen menő? Pedig még nincs is készen!
  7. Egy sütőpapírral lazán letakarva bedobom a sütőbe, és a középső rácson adok neki 25-35 percet. Ha pirulna a teteje, ráborítok egy sütőpapírt. Ha nincs sütőpapír, egy darab alufólia is megteszi – nem hajtogatom rá, csak szellősen lefedem vele. Az utolsú 5 percre leszedem a papírt, és egy fokkal magasabbra teszem a rácsot, hogy kicsit megkapja a morzsákat a forróság.
  8. Vigyázz-kész – rajt! Kiszedem a sütőből, és hagyom pihenni legalább 15 percet. Melegen és hidegen is csodálatos, desszertként vagy reggelire, müzli helyett.

Extra tipp édesszájúaknak és közvetlenül szakítás utánra: a gyümölcsöket egy kis fehérborral is meglocsolom, és mielőtt lefedem őket a morzsával, néha vékonyra szeletelt banánnal is beborítom őket, a morzsába pedig csokoládédarabkákat aprítok. Olyan dekadens élvezetet nyújt, hogy nem is érteni, miért nem illegális. Vaníliapudinggal, fagyival vagy sodóval egyenesen orgazmikus élmény.