1. Receptjeim
  2. Sállálá, saláta
  3. Céklasaláta Kaymak módra

Céklasaláta Kaymak módra

  • Gyors
  • Energiaszegény
  • Gluténmentes
  • Szénhidrátszegény
  • Elkészítési idő:
    10 perc
  • Kalória:
    318 kcal
  • Protein:
    10 g
  • Zsírtartalom:
    21 g
  • Szénhidrát:
    17 g

A Kaymak egy „titkos” kedvenc kávézóm volt Jaffában, a Gáza utcában – főként helyiek és tanulók látogatták. Otthonos és menő hely volt, időnként random arakot, azaz ánizspálinkát osztogattak a vendégeknek, állandóan jó zene szólt, és mindig belefutottam barátokba, ha itt ücsörögtem. „Kutyaharapást szőrivel” névre keresztelt, szabadúszó barátokból álló kis csoportunk főhadiszállásának számított: ha Luca, Sára, Hanna, Andi, Eszter és én összejöttünk, rendeltünk egy humuszt, egy tányér töltött szőlőlevelet, egy vegán shaksukát, és egy céklasalit, és mindenen megosztoztunk, miközben – munka címszó alatt – eltrécseltünk az élet nagy dolgairól. A Kaymak azóta sajnos bezárt – a pletykák szerint a tulaj New Yorkban nyit egy közel-keleti éttermet –, de a kedvenc salátánkról szerencsére nem kellett lemondanunk...

Hozzávalók 1 adag

  • 0.5 fej főtt cékla dobókockányi darabokra vágva (vákuumcsomagolt/akár „savanyúságként” árult céklasaláta is megteszi)
  • 0.25 db piros kaliforniai paprika vékony csíkokra vágva
  • 0.25 db lila hagyma vékony holdacskákra vágva
  • 1 marék dió
  • 4.5 levél jégsaláta vékony csíkokra vágva
  • 1 nagy csokor korianderzöld és petrezselyem vegyesen, apróra vágva

A mártáshoz:

  • 1 ek. tahini
  • 2 ek. víz
  • 1 ek. citromlé
  • bors
  • 1 gerezd fokhagyma préselve

Elkészítés

  1. Minden összetevőt alaposan összeforgatok, megkínálom egy kis olívaolajjal és sóval, majd tahinivel az oldalán, rozskenyérrel tálalom. Az édes cékla, az aromás paprika, a pikáns koriander és a krémes tahini fergeteges ízharmóniát alkotnak.