1. Receptjeim
  2. Szabad a lábos!
  3. Burgerbál - A nyers változat

Burgerbál - A nyers változat

  • Szénhidrátszegény

Nem tudok elég lelkesen írni ahhoz, hogy szavakba öntsem, milyen magas fokon rajongok a hamburgerért. 1982-ben születtem, így bátran állíthatom: én magam vagyok a magyarországi hamburger-generáció.

Jelen voltam, mikor a Városligetben felbukkantak az első próbálkozások, és kalácsízű, csalamádéval megpakolt hamburgerbuciban szervíroztak papírvékony húspogácsát. Jelen voltam, amikor a Meki elődje, a City Grill megpróbálkozott az junk food kultúra megteremtésével, aminek nevében fura állagú, csomós burgereket kínáltak. Aztán jelen voltam a Régiposta utcai McDonald’s mennybemenetelénél is, amikor kígyózó sorokban álltunk, hogy megtapasztaljuk az amerikai gyönyört, ez pedig oda vezetett, hogy egész gyerekkoromban ünnepnapnak tekintettem azokat a napokat, amikor az én drága édesanyám és édesapám elvittek a békásmegyeri Mekibe egy Big Mac menüre. Gimiben minden áldott nap rákényszerítettem a barátaimat, hogy Super Size menüre költsék a zsebpénzüket, majd a TGI Friday’s megjelenésével rákattantam a magas minőségű, gigantikus méretű, szofisztikált szószokkal felturbózott burgerre.

A következő, végső állomás pedig – ami hamburgerimádatom beteljesülését jelentette –Izraelbe költözésem volt. És bár idő közben vegán lettem, Tel Avivban ez már évek óta nem jelent akadályt, ha zsemlébe zárt tökéletességre vágyom: még a klasszikus amerikai dinerekben is kínálnak Portobello gombából, lencséből és sülthagymából gyúrt, 400 grammos burgereket, de vannak vegán gyorséttermek is: a Vegán Shawarma húsmentes gírosz mellett olvadó vegán sajttal megpakolt hamburgert is kínál teljes kiőrlésű zsemlében, tofu-majonézzel, a város legismertebb, olcsó vegán étkezdéjében, a Buddha Burgerben pedig hatféle vegán „húspogácsa” közül választhatok.

Ám ezzel együtt igazán biztosra csak akkor mehetek, ha magam veszem kézbe a burgerkérdést. Mára ugyanis olyan elkényeztetett burgerfüggő lettem, hogy nem elég egy szaftos vegán húspogácsa és egy friss zsemle: tökéletes sültkrumplira, fokhagymás zöldbabra és avokádósalátára vágyom mellé, és persze egy üveg gyöngyöző sörre, esetleg ciderre. Most, hogy nyilvánvalóan mindenki elfojthatatlan vágyat érez a hamburger-készítésre, megosztok néhány szimpla trükköt, amelyekkel rövid idő alatt alatt olyan hambilakomát rittyenthet bárki, hogy még a Ponyvaregény Jules-a és Vincentje, a filmtörténelem legprofibb burgerrajongói is megirigyelnék. A köret lehet fokagymás ceruzabab vagy sültkrumpli – lásd a vonatkozó recepteket.

Hozzávalók 1 adag

  • 1.00 szál répa
  • 0.50 szem cékla a sajtreszelő kislukú oldalán lereszelve
  • 1.00 szál újhagyma vékonyka karikákra vágva
  • 3.00 ek. krémesre darált dió
  • 1.00 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1.00 ek. zöldfűszer apróra vágva
  • bors

továbbá valami, ami az egészet összefogja – íme néhány ötlet:

  • 0.50 db avokádó kikapart bele
  • pár szem aszalt datolya
  • 2.00 ek. lenmag vízbe áztatva

Elkészítés

A kecsap

  1. Ha rohanásban vagyok, egyszerűen csak félbevágok pár paradicsomot, és a sajtreszelő nagylukú oldalán ledarálva salsát készítek, majd belepréselek 1 fokhagymát, sózom, borsozom, és megkínálom olívaolajjal és balzsamecettel.
  2. Ha ráérősen főzőcskézek, pizzaszószt készítek a burgeremhez: apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát pirítok bő ½ dl olívaolajon, hozzáadom a kis darabokra vagdosott paradicsomot, esetleg az aprított konzerves paradicsomot, sózom, borsozom, erős lángon már-már karamellizált, sűrű szósszá változtatom, majd az utolsó pár percben hozzáadom az apróra vágott oregánót és bazsalikomot. Néha egészen pici cafatokra vágott szárított paradicsomot is teszek bele – maga a mennyorszááág!

A mustár

  1. Van, aki az okkersárga, amerikai verzióra esküszik, mások a jó kis magyar Globus mustárt istenítik, de szerintem semmi sem érhet fel a francia mustárokkal. Szeretek egy magos és egy krémes változatot is tartani a hűtőben, amikor pedig burgerezésre kerül a sor, gyakran felpimpelem egy kicsit.
  2. A kedvencem az ½-½ arányban mogyoróvajjal elkevert, magos és krémes mustárt is tartalmazó szósz, amelyet friss kaporral keverek ki – ha túl sűrű lenne, vízzel és 1-2 csepp fehérborecettel hígítom.

A "húspogácsa"

  1. A hozzávalókat tartárbifsztek állagú masszává keverem a mixeremben, majd hamburgerpogácsákat formázok belőlük.

Kapcsolódó videók