Sokan élnek abban az alapvető tévhitben, hogy aki vegán, annak bizonyos gyerekkori kedvenc ízeket örökre el kell felednie, pedig – amint húsevő barátaim hangoztatják gyakran – „semmi sem ér fel egy jó kis szalámis zsemlével/roppanós virslivel/párizsis szendviccsel/kolbászos rakott krumplival”. Éppen ezért amikor legutóbb Magyarországon jártam, úgy döntöttem, meglepem őket: balatoni miniszabink előtt elugrottam a Mammutban található giga bioboltba, és jól bevásároltam mindenféle vegán felvágottakból – volt mortadella, szalámi, virsli és kolbász is, mind-mind gabonahúsból, istenien fűszerezve, gusztán becsomagolva, bármiféle fura adalék nélkül. Balatoni nyaralásunk során mindannyian ámulva kémlelték, ahogy szaláminak látszó tárgyakat pakolok a zsemlémre reggeli közben. Az utolsó napra már csak a kolbász maradt meg, és mivel előző este a kertben sütögettünk, volt vagy egy tucat héjában sült krumplink is, úgyhogy több se kellett, összedobtam egy full vegán rakott krumplit. Bár a társaság nagy része még csak nem is vegetáriánus, a vacsora mintegy tíz perc alatt semmisült meg – sőt, talán még sokat is mondtam. A recept most kivételesen két főre vonatkozik, mert az egyemberes adagok nem halmozhatók egymásra – hacsak nem tűzálló csészében készítjük, ez esetben persze megfelezhetőek a mennyiségek.
Hozzávalók 2 személyre
- 2.00 szem krumpli parázson alufóliában/a sütőben, nagyjából 45 perc alatt puhára főzve, majd karikákra vágva
- kocka tofu vékony szeletekre vágva (kb. 150 g)
- 1.00 nagy fej vöröshagyma meghámozva, vékonyan felkarikázva
- 1.00 csomag gabonakolbász szeletekre vágva
- olívaolaj
- 2.00 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- pirospaprika
- 0.50 konzerv kókuszkrém (ha drága/nincs, a „pótszer” otthon is könnyedén elkészíthető: kókuszreszeléket finom porrá őrlök a kávédarálómban, majd összekutyulom vízzel és olívaolajjal)
Elkészítés
- A krumplikat ½ cm-es szeletekre vágom, és forrásban lévő vízbe dobva 8-10
- Közben a sütőt 190 fokra melegítem, majd összedobom a szószt: a
- Előkapok egy sütőtálat (vagy ha nagyobb adagot készítek, kapcsos tortaformát), és alaposan meglocsolom olívaolajjal, meghintem sóval, borssal és pirospaprikával, majd – mintha kirakóst játszanék – végigpakolom őket a krumpliszeletekkel, aztán ezeket is kissé megsózom-borsozom-paprikázom.
- Jöhet rá egy réteg tofu, egy pár löttyintésnyi olívaolaj, majd a hagymakarikák következnek, végül pedig a gabonakolbász. Ha egy réteg megvan mindenből, bőkezűen rálocsolom az öntet ½-ét úgy, hogy mindenhol érje, és ameddig van alapanyagom, ismétlen a rétegezést – nekem maximum 2 szokott kijönni, de tulajdonképpen nem is kell több. A legfelső kolbászkarika-réteget különös műgonddal rendezgetem el, majd ráborítom a maradék öntetet.
- Nyomás be a sütőbe, ahol mintegy ½ óra alatt összeérnek az ízek. Mennyei összhangban van a kovászos uborkával, az uborkasalátával és az enyhén ecetes paradicsomsalátával is. Ha pedig nagyon hiányozna a tejföl mellé, nem kell aggódni: az öntetek, szószok, mártások közt megtalálható a vegán „tejföl” receptje is.