1. Receptjeim
  2. Sállálá, saláta
  3. Balzsamos fügesaláta friss mentával

Balzsamos fügesaláta friss mentával

  • Gyors
  • Energiaszegény
  • Gluténmentes
  • Nyers
  • Elkészítési idő:
    10 perc
  • Kalória:
    218 kcal
  • Protein:
    3 g
  • Zsírtartalom:
    1 g
  • Szénhidrát:
    47 g

Amikor nyár van, nyár, a röpke lepke mellett mi is szeretnénk virágról virágra szállni, de mivel azt nem illik, inkább zöldségről gyümölcsre szálldosunk. Amikor a Bezalel Művészeti Akadémia végzős divattervezőinek kiállítására utaztam három tucat újságíróval, a „kirándulóbuszon” megakadt a szemem egy srácon. Valahogy olyan pozitív kisugárzása volt. A divatbemutatón egymás mellé sodródtunk, és kiderült: azon kívül, hogy egy magazin főszerkesztője, menő éttermeket tervez meg, tetőtől talpig. Ez azt jelenti, hogy az enteriőrtől az étlapon át a vacsi közben szóló zenéig mindent ő álmodik meg, ám ami még ennél is izgalmasabb volt számomra: főz is. Ekkor pedig már értettem, miért is éreztem ezt az instant vonzalmat. Következő szerdán este Dror – merthogy ez a neve új, kulinárisan érzékeny barátomnak – és én már úgy főzőcskéztünk együtt, mintha világéletünkben közös főzőshow-nk lett volna. Miközben figyeltem, ahogy szakértő kezei elképesztő iramban és precizitással dolgoznak, egy-két kreatív receptet is kunyeráltam tőle. Íme a világ legdögösebb salátája, valami puccos étterem étlapjáról, egyenesen a konyhádba.

Hozzávalók 1 adag

  • 4 szem friss füge
  • 1 csokor friss menta
  • 1 ujjbegynyi friss gyömbér
  • 1 db lime
  • balzsamecet
  • méz/agavészirup
  • 2 marék friss, zsenge spenótlevél (a bébispenót a legjobb)
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

  1. Alaposan megmosok mindent – na jó, a balzsamecetet nem kell.
  2. Negyedelem a fügét, és a tálacskába szórom a darabokat.
  3. Letépkedem a leveleket a mentáról, apróra nyesem és a gyümölcsök után küldöm őket.
  4. A spenótleveleket – ha nagyok – cafatkákra tépkedem, ha kicsik, egyszerűen csak a küblibe szórom.
  5. Fogom a reszelőt, és rákapargászom a salira az egyik lime héjának ½-ét, majd a friss gyömbért.
  6. Egy csészébe úgy 1 kis felesnyi balzsamecetet öntök, belelocsolom a szirupot, és az ujjaimmal kiszűrve a magokat belefacsarom a lime levét is. Összekutyulom az öntetet, és a salátára zúdítom.
  7. Most jöhet 1 csipet só és némi fekete bors. A kezeimmel finoman emelgetve szépen eloszlatom az összetevőket. Azért nem kanállal keverem össze, mert a füge épp olyan törékeny, mint Hamupipőke üvegcipellője vagy a Vengaboys karriere.

Elkészült! Ugye milyen szexi? Érdemes kipróbálni a tibeti momó mellé, de fogyasztható magában könnyű vacsoraként is. Ha nincs füge, készíthető eperrel vagy őszibarackkal – mindkettővel isteni. És mivel mindenki hálás, ha egy általa megvetett összetevőre ajánlanak neki alternatívát, most a spenótgyűlölőkre is gondolok: a rukkola vagy az endívia saláta is remekül működik hozzá.