1. Receptjeim
  2. Sállálá, saláta
  3. Articsókasaláta aszalt datolyával

Articsókasaláta aszalt datolyával

  • Gyors
  • Gluténmentes
  • Rostban gazdag
  • Elkészítési idő:
    10 perc
  • Kalória:
    580 kcal
  • Protein:
    11 g
  • Zsírtartalom:
    32 g
  • Szénhidrát:
    54 g

Ez a frissítő, nyári saláta a kedvenc tengerparti bárom, a Cassis specialitása. A mesébe illő étterem Ajami Beachen, Tel Aviv déli részén várja a vendégeket – ritkán járok flancos helyekre, de itt mindig elcsábulok egy kis kényeztetésre. Egy pohár hűsítő fehérbor társaságában elnyammogni ezen a salin, a hófehér napernyők alatt sütkérező turistákat, hidzsábot viselő arab lányokat és szőke fürtös szörfösöket figyelve kész világutazás egy helyben ülve. Akárhol legyek is a világon, ha elkészítem ezt a könnyű ebédet, máris Jaffa tengerpartján érezhetem magam.

Hozzávalók 1 adag

  • 1 marék bébispenót
  • 0.5 db cukkini krumplihámozóval vékony, hosszanti szeletekre vágva
  • 1 marék salátalevél (madásraláta/fejessaláta/római saláta/akár ezek keveréke)
  • 1 marék koktélparadicsom félbevagdosva
  • 2.5 fej articsóka (konzerves/befőttesüveges) hosszában elfelezve
  • 3.5 szem aszalt datolya kimagozva, apróra vagdosva

A salátaöntethez:

  • 1 rész olívaolaj
  • 0.5 rész citromlé
  • 0.25 rész fehérbor-/almaecet
  • 0.25 rész mustár
  • 1 tk. juhar-/agavészirup
  • bors
  • 1 gerezd fokhagyma préselve, befőttesüvegben összerázva

Elkészítés

  1. A zölségek felvagdosása után igazából nem marad más feladat, mint csinosan elrendezgetni őket egy-egy tálacskában, és nagyvonalúan meglocsolni a citromos vinaigrette-el.